Index Vakbarát Hírportál

Hivatalos az olasz újranyitás terve, szeptemberig zárva maradnak az iskolák

2020. április 26., vasárnap 18:47

A vasárnap közölt hivatalos adatok szerint 260-nal nőtt a koronavírus áldozatainak száma Olaszországban, ez pedig azt jelenti, hogy március 14. óta nem volt ilyen alacsonyan a napi halálozási mutató. Az országban eddig 26 644-en haltak meg a koronavírus miatt, a vasárnap jelentett 2324 új esettel pedig 197 675-re nőtt a regisztrált fertőzések száma.

Ugyanakkor hat napi folyamatos esés után újra nőtt az aktív esetek száma, méghozzá 256-tal, összesen 106 103-ra. Eddig 64 928-an gyógyultak fel a betegségből Olaszországban.

Kész a terv az újranyitásra

Szombaton kiderültek az olasz újranyitási terv főbb részletei, majd vasárnap este be is jelentette azt Giuseppe Conte miniszterelnök az olasz köztelevízió adásában.

A Conte által közölt terv alapján május 4-től továbbra is csak indokolt esetben lehet elhagyni a lakókörzetet, engedélyezett lesz a nem együtt élő családtagok találkozása. Viszont továbbra is tilos lesz a közösségi gyülekezés, és 37,5 foknál magasabb testhőmérséklet esetén pedig kötelező lesz a házi karantén, ami eddig csak javasolt volt.

Engedélyezik a profi sportolók egyéni edzését, valamint a temetéseket, legfeljebb tizenöt résztvevővel. Ez ugyanakkor nem jelenti a Serie A újraindulását, arra csak akkor adnak engedélyt, ha biztonságosak lesznek a körülmények, mondta Conte. Újraindul a kézműves ágazat és az építőipar is.

Május 18-től indul újra a kereskedelem, megnyitják a múzeumokat, könyvtárakat, valamint újraindulhatnak a professzionális csapatsport edzései. Június 1-jétől nyitják újra a presszókat, éttermeket, fodrászatokat, kozmetikai szalonokat.

„Nagyon óvatosan kell oldanunk az óvintézkedéseket, tudva, hogy akármikor ismét felfelé ívelhet a járványgörbe” – jelentette ki Giuseppe Conte.

Conte beszédében megerősítette a szombaton már kiszivárgott terv részleteit:

(Borítókép: Védőöltözéket viselő orvosok és nővérek a római Casal Palocco negyed kórházának koronavírussal fertőzött betegeket ápoló intenzív osztályán 2020. április 22-én. Fotó: Angelo Carconi / MTI / EPA)

Rovatok