Index Vakbarát Hírportál

Rendőrségi védelem alatt a prágai polgármester

2020. április 27., hétfő 20:57

Egy cseh lap szerint orosz kém érkezett egy aktatáskányi ricin méreggel Prágába, hogy megbosszulja egy orosz marsall szobrának áthelyezését, és azt, hogy egy fontos utcát egy ellenzéki orosz politikusról akarnak elnevezni.

Zdeněk Hřibet, Prága kalózpárti polgármesterét rendőri védelem alá helyezték. Ezt maga a polgármester ismerte el, de az okot nem volt hajlandó elárulni a sajtónak, írja a Guardian.

Hřib  már korábban rendőri védelem alatt állt. Március 19-én a rendőrség elfogott egy férfit, aki a koronavírus elleni szigorú intézkedései miatt telefonon megfenyegette őt.

Ezután Hřib arról számolt be, hogy valaki követi és figyeli. A polgármester biztonsági okokból nem használta a közösségi közlekedést sem.

A Respekt című cseh magazin szerint azonban más állhat a rendőrségi védelem háttérében, nem a magányos telefonos fenyegető. Cikkük szerint három héttel ezelőtt egy orosz diplomáciai útlevéllel rendelkező férfi érkezett Oroszországból a Václav Havel repülőtérre. A helyi orosz diplomáciai testület kocsija várt rá és elvitte a prágai nagykövetséghez.

A lap forrásai szerint az utas egy aktatáskával utazott, amiben állítólag halálos méreg, ricin volt. A lap továbbá azt állítja, hogy a cseh biztonsági erők tudtak a férfi érkezéséről, amit azonnali kockázatnak értékelték.

Az elmúlt hónapokban ugyanis mind Hřib, mind a prágai 6. kerület polgármestere, Ondřej Kolář olyan intézkedéseket hozott, amik alaposan felbosszanthatták a moszkvai vezetést.

Ondřej Kolář az ellentmondásos orosz katonai vezető, Ivan Konyev szobrát távolítottatta egy térről, Zdeněk Hřib, pedig kedvezően nyilatkozott arról, hogy az orosz nagykövetség előtti teret átnevezzék Borisz Nyemcov térre, a Putyint sokszor bíráló orosz ellenzéki politikus után. 

A Prága 6. kerületében, az Interbrigády nevű téren álló Konyev-szobrot április elején szerelték le a gránit talapzatáról, majd múzeumba szállították. A prágai orosz nagykövetség azonnal éles nyilatkozatban ítélte el a marsall köztéri szobrának eltávolítását, amelyet az 1993-ban aláírt cseh-orosz barátsági szerződés megsértésének minősítette. A nagykövetség közölte a cseh külügyminisztériummal, hogy Moszkva válaszolni fog erre a szerinte provokatív akcióra.

Dimitrij Peskov, Putyin szóvivője csak annyit reagált a Respekt információjára, hogy fake news.

Rovatok