Index Vakbarát Hírportál

Bissau-Guinea miniszterelnöke is koronavírusos

2020. április 29., szerda 21:20 | aznap frissítve

Pozitív lett Nuno Nabian bissau-guineai miniszterelnök koronavírustesztje, írja az MTI a helyi Lusa hírügynökség szerdai, kormányzati forrásból szerzett értesülése nyomán.

Antonio Deuna egészségügyi tárcavezető tévés beszéde szerint a miniszterelnök mellett a kormány legalább három másik tagjának szervezetében is kimutatták a vírust.

A Lusa információi szerint Botche Cande belügyminiszter, illetve két államtitkár, Mario Fambe és Monica Buaro fertőződött meg. A hírügynökség emellett úgy tudja, hogy az esetek összefüggésben állnak egy elhunyt magas rangú belügyminisztériumi tisztségviselővel.

Az 1,8 millió lakosú országban eddig 73 fertőzöttet azonosítottak, akik közül egy halt meg a hivatalos adatok szerint. Az egykori portugál gyarmat politikai rendszere az egyik legingatagabb Afrikában. 1974-es függetlensége óta 16 puccskísérlet történt, négy járt sikerrel.

Nuno  Nabian február óta tölti be a miniszterelnöki tisztséget, januárban pedig a 2016 és 2018 közötti kormányfő, a hadsereg egykori tábornoka, Umaro Cissoko Embalo nyerte az elnökválasztást.

Bár Afrika még mindig a legkevésbé érintett területek közé tartozik, a WHO szerint a kontinens lehet a járvány következő epicentruma, a járvány miatt kitörő éhínség pedig a szakértők szerint várhatóan több áldozatot követel majd, mint maga a betegség.

Rovatok