Index Vakbarát Hírportál

Mentőcsomagot szerveznek a szabadúszó művészeknek Németországban

2020. április 29., szerda 23:51

Mentőcsomagot szerveznek Németországban a koronavírus-járvány miatt bevétel nélkül maradó szabadúszó művészeknek a szövetségi kormány, a tartományok és a helyi önkormányzatok támogatási programjainak összehangolásával, illetve új intézkedésekkel.

Az MTI híre szerint az első két új támogatási formát szerdán vezette be a szövetségi kormány. A hivatásos zenészekből álló független zenekaroknak egy 5,4 millió eurós (1,9 milliárd forint) keretet nyitottak meg, amelyből együttesenként 200 ezer eurót lehet elnyerni új projektekre vagy a járvány miatt megváltozott környezethez alkalmazkodó előadási, művészetközvetítési formátumok kifejlesztésére.

A szövetségi támogatással működő intézményeknek kifizetik a járvány miatt elmaradó műsorokra, programokra, előadásokra szerződtetett művészek fellépési díjának 60 százalékát, 1000 euró felett pedig 40 százalékát (legfeljebb 2500 eurót), még akkor is, ha a fellépés elmaradásából fakadó megbízói kötelezettségekről nincs külön rendelkezés a szerződésben.

Monika Grütters kulturális miniszter az Inforadiónak adott interjújában elmondta: a kormány eddig sem feledkezett meg a kreatívokról, ezt a réteget szolgálta az egyik első – március közepén 50 milliárd eurós keretösszeggel elindított – válságkezelő program, amelyben az egyéni vállalkozók és a legfeljebb tíz embert foglalkoztató kisvállalkozások 9 és 15 ezer euró közötti összegű azonnali, vissza nem térítendő támogatást igényelhettek.

A kulturális miniszter szerint azonban a fellépési díjakból vagy honoráriumokból élő táncművészek, színészek, zenészek, írók és más szabadúszó művészek gyakran "átesnek a támogatási programok rostáján", ezért ki kell építeni egy állandó finanszírozási rendszert. A sürgető szükség miatt "teljes erővel" dolgoznak ezen a pénzügyminisztériummal, és a tartományi kormányokat is be akarják vonni a munkába.

Hamburg kulturális szenátora, Carsten Brosda szerint ugyan hasznos lenne az együttműködés, de érdemes lenne más megközelítést alkalmazni. Nem a segélyezésre kellene összpontosítani, hanem műalkotások létrehozását és a járvány alatt is működőképes kulturális szolgáltatásokat kellene támogatni. "Végig kellene gondolni közösen, hogy miként lehet kilépni abból a logikából, amely szerint mindig csak az elmaradt bevételeket kompenzáljuk" – mondta.

Kinyitnák a templomokat, de az éneklést betilthatják

Németország közben a részleges enyhítések részeként szigorú korlátozások mellett újra engedélyezheti a vallásos szertartásokat is, a Guardian cikke szerint Angela Merkel – aki maga is rendszeres templombajáró – csütörtökön 16 tartományi vezetővel tárgyal majd a tervezett változásokról.

Németországban a templomok, mecsetek és zsinagógák március közepe óta zárva tartanak, ez azonban néhány szigorú előírás bevezetésével változhat, például biztosan nem lehet majd kegytárgyakat csókolgatni, de nagy eséllyel a közös énekléseket sem engedélyezik majd, miután a berlini dómban egy 78 tagú kórus háromnegyede fertőződött meg nemrég a vírussal.

Virológusok már megállapították, hogy éneklés során a vírus olyan gyorsan terjedhet, mintha köhögnénk, ráadásul a kóristák jobban is ki vannak téve a megfertőződés veszélyének, hiszen éneklés közben gyakran mélyebbre veszik a levegőt, mint normál légzés esetén – ami jelentősen növeli a megbetegedés lehetőségét.

A németországi enyhítésekről  ebben a cikkünkben  írtunk részletesebben.

Idén másképp nyaralnak

Ahogy korábban írtuk, Németország szerdán meghosszabbította a világ összes országára kiadott utazási figyelmeztetését, egyelőre június 14-ig. "A nem feltétlenül szükséges külföldi utakat mellőzni kell, mert továbbra is világszerte drasztikus korlátozásokkal kell számolni, amelyeket akár előzetes tájékoztatás nélkül és azonnali hatállyal vezetnek be, így lehetetlenné válhat a hazatérés" – idézi az MTI a külügyminisztérium közleményét.

Külföldieknek sem tanácsos megpróbálni beutazni Németországba, mert a határ legtöbb szakaszán továbbra is állandó az ellenőrzés, és megtagadják a belépést a nem "nyomós ok"  (például munkavégzés, halaszthatatlan jogi vagy családi ügy) miatt érkezőktől.

Egyelőre nem tudni, hogy miként alakulhat a helyzet június 15-től, de azt már most látni, hogy az idén nem lehet majd a megszokott módon nyaralni

– mondta Heiko Maas külügyminiszter, aki szerint a németek idén legfeljebb európai – az Európai Unión belüli – utakra vállalkozhatnak, ha a járványhelyzet egyáltalán megengedi. A német egyébként igazi nyaralónemzet: a szervezett és a nem szervezett utakat együttvéve a német turisták tavaly 82,7 milliárd eurót (29 ezer milliárd forint) költöttek el külföldön.

Ennek ellenére egy szerdán ismertetett felmérés szerint a németek 42 százaléka a járvány miatt idén nem fog nyaralni, és csupán 16 százalék érzi úgy, hogy az utazási korlátozások ellenére feltétlenül külföldön kell töltenie a szabadságát. A YouGov felmérésében megkérdezettek 13 százaléka belföldi nyaralásra készül, 23 százalék még nem döntött.

Rovatok