Index Vakbarát Hírportál

A határokon átívelő szerelem a szlovák elnöktől vár segítséget a koronavírus idején

2020. április 30., csütörtök 14:02

A szlovák hatóságok egy magyar nő kérésére vehetik fontolóra, hogy a koronavírus miatti határzár ellenére látogathassák egymást a szlovák-magyar határ két különböző oldalán élő családtagok és szerelmes párok - derül ki a ma7.sk cikkéből.

A magyar állampolgárságú, Komáromban élő Dala Orsolya április 21-én azért indított kétnyelvű, online petíciót, mert a párja szlovák állampolgárként Szlovákiában él és dolgozik, ezért nem láthatták egymást március 12. óta. A nő úgy érezte, sokakat érint hasonló probléma:

Rengeteg szlovák állampolgárt választottak el Magyarországon élő rokonaitól, párjától. A vírus miatti bizonytalanság felőrli az embereket. Többen mindezzel úgy kell szembenézzenek, hogy nem láthatják közeli hozzátartozójukat. Szeretnénk kérni, hogy méltányosságból biztosítsa az átjárhatóságot a személyforgalom részére a szlovák-magyar határokon

- olvasható az aláírásgyűjtésben, amelyhez majdnem háromezren csatlakoztak már.

A petíció arra is kitér, hogy milyen óvintézkedéseket vállalhatnának a határátlépők. A kezdeményező szerint ugyanis, ha ugyanazok a korlátozások vonatkoznának a családlátogató határátlépőkre, mint azokra, akik a munkájuk miatt ingáznak, akkor "a plusz személyforgalom nem jelentene egészségügyi kockázatot a lakosságra".

Dala Orsolya levélben is eljuttatta a kérését a szlovák miniszterelnöknek, Matovičnak. A magyar nő a ma7.sk szerint a szlovák kormányhivatal petíciós osztályának vezetőjétől már választ is kapott. Rudolf Mozolík a levélben azt írta:

Ján Mikaš tisztifőorvost és a további illetékeseket arra kéri: vegyék fontolóra a javaslatunkat, mert a probléma aktuális és valós.

A történethez hozzátartozni, hogy a magyarok a március 28-án bevezetett korlátozások szerint hivatalosan akkor sem látogathatják azokat a szeretteiket, akikkel nem élnek egy háztartásban, ha nem választják el őket országhatárok. Bár a korlátozásokon vidéken a hosszú hétvége után változtatnak majd erre vonatkozó lazításról egyelőre nincs információ, ráadásul Budapesten és a főváros környékén jövő hétfőn sem leseznek még enyhítések.

(Borítókép: Sétáló nők az esztergomi Erzsébet parkban mögöttük a Mária Valéria híd. MTI Fotó: Kovács Attila)

Rovatok