Index Vakbarát Hírportál

Közel 8 ezerrel nőtt egy nap alatt a fertőzöttek száma Oroszországban

2020. május 1., péntek 10:49 | aznap frissítve

Az eddig legnagyobb növekedést mérték fertőzöttségben Oroszországban a Guardian szerint. Csütörtöktől péntekre 7933 új koronavírusos esetet regisztráltak, ami a legmagasabb növekedés egyik napról a másikra Oroszországban.

Ezzel a Reuters szerint  114431-re nőtt a fertőzöttek száma. Az adatok szerint 96 új halott van, ezzel 1169-re emelkedett Oroszországban a járványban elhunytak száma.

Ideiglenes kórházakat építenek az orosz fővárosban Covid-19 betegséggel fertőződött emberek kezelésére, jelentette ki Pjotr Birjukov moszkvai polgármester-helyettes a Rosszijszkaja Gazeta című kormánylapban pénteken megjelent nyilatkozatában.

A létesítményeket Birjukov szerint egyebek között a Népgazdaság Vívmányainak Kiállítása (VDNH), valamint a krilatszkojei sportkomplexum területén a Szokolnyiki parkban és a Moszkva kereskedelmi központban fogják megépíteni. Korábbi sajtóközlések szerint hasonló kórházat egy rendezvényközpontban és egy autószalonban is létrehoznak, írja az MTI.

Ukrajnában a karantén fokozatos feloldását ígérik

Kedvező a helyzet Ukrajnában a koronavírus-járvány tekintetében ahhoz, hogy megkezdődhessen a karantén fokozatos feloldása, jelentette ki Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi online sajtótájékoztatóján. A tárcavezető ígéretet tett arra, hogy május 11-én ezt a kormányzat el is indítja. A már ötven napja érvényben lévő országos karantént legutóbb az április 22-i ülésén hosszabbította meg május 11-ig a kabinet, egyúttal elfogadva egy többlépcsős tervet a korlátozások majdani fokozatos feloldásáról.

Sztepanov pénteki sajtótájékoztatóján elismerte, hogy az emberek Ukrajnában mostanra elfáradtak a karanténtól, ezért mindenképpen szükségesnek tartja a korlátozások enyhítését május 11-től. A TSZN hírtelevízió csütörtök esti adásában arról számolt be, hogy Kijevben egyre többen járkálnak az utcákon, sokan családostul, főként a kora esti órákban. A parkokban és a tereken csaknem olyan sokan vannak, mint máskor hétvégeken.

Közben az egészségügyi tárca adatai alapján péntekre, egy nap alatt újabb 455 fertőzöttet azonosítottak és 11 új halálesetet regisztráltak, ami azt mutatja, hogy egyelőre a megbetegedés üteme nem lassult az országban. A fertőzöttek száma elérte a 10 861-et, a Covid 19-ben elhunytaké a 272-őt. Eddig 1413-an gyógyultak fel a betegségből, közülük 175-en az elmúlt napban.

Vitalij Klicsko főpolgármester azt mondta, hogy péntekre a fertőzöttek száma Kijevben 52 új esettel elérte az 1453-at. Kérte a fővárosiakat, hogy továbbra se legyenek könnyelműek, tartsák be a biztonsági előírásokat.

Romániában csökkent az aktív esetek száma

Tovább csökkent Romániában pénteken a nyilvántartott aktív koronavírus-fertőzöttek száma, de ehhez nemcsak az utóbbi napon meggyógyultak, hanem az elhunytak nagy száma is hozzájárult.

A stratégiai kommunikációs törzs péntek kora délután közzétett jelentése szerint 31-gyel emelkedett az előző napi jelentéshez képest a koronavírus-járvány áldozatainak száma, így a betegség romániai megjelenése óta már 726 fertőzött vesztette életét. Eddig háromszor fordult elő, hogy a 24 óra alatt elhunytak száma meghaladta a 30-at. A pénteki statisztikába olyanok is bekerültek, akik napokkal korábban haltak meg, de később derült ki róluk, hogy koronavírus-fertőzöttek voltak.

Az előző hét átlagánál több mint 40 százalékkal többen, 311-en hagyták el gyógyultan a kórházat az utóbbi 24 órában, miközben a fertőzöttek száma, az utóbbi hét átlagát alig meghaladva, 327-tel emelkedett. Romániában eddig 12 567 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust, közülük 249-et intenzív osztályon ápolnak.

Romániában országszerte 36 ezer rendőrt, csendőrt, és tűzoltót vezényelt ki a belügyminisztérium azokra az útvonalakra, erdőkbe és tisztásokra, ahol a korábbi években a május elsejei piknikezésre szoktak összegyűlni az emberek. A rendőrség arra figyelmeztette a lakosokat, hogy továbbra is rendkívüli állapot van, és a majális nem szerepel azon nyomós indokok között, amelyekre hivatkozva az emberek elhagyhatják lakásukat.

A Bukarestet a tengerparttal, illetve a hegyvidéki üdülőhelyekkel összekötő utakon ellenőrzőpontokat állítottak fel, több helyütt helikopterekből ellenőrzik a kijárási korlátozások betartását. A más években forgalmas utak és zsúfolt piknikezőhelyek a hírtelevíziók jelentése szerint most kihaltak, csak egyes piacokon, vásárcsarnokoknál alakultak ki kisebb sorok.

Rovatok