Index Vakbarát Hírportál

Egy hete több a gyógyultak száma a napi új fertőzöttekénél Szlovákiában

2020. május 4., hétfő 14:00 | aznap frissítve

Már két hete folyamatosan csökkenő tendenciát mutat Szlovákiában a koronavírus-fertőzéssel újonnan diagnosztizáltak száma, a gyógyultak száma pedig a múlt héten minden nap többszöröse volt az új fertőzöttekének, derült ki a központi válságstáb honlapján közölt hétfői adatokból.

Az új koronavírus (SARS-CoV-2) újonnan azonosított fertőzöttjeinek napi átlaga három héttel ezelőtt ötven körül volt, két hete huszonöt alatt alakult, a múlt héten pedig a napi átlag öt alá csökkent. Vasárnap 5 új fertőzést diagnosztizáltak, és egy újabb haláleset volt. A legújabb esetekkel együtt Szlovákiában eddig 1413 személynél állapították meg a fertőzést, az ismert halálos áldozatok száma 25, az elvégzett vírusteszteké pedig közel 98 ezer. Közben a vírus okozta Covid-19 betegségből kigyógyultak száma 643-ra emelkedett.

A járvánnyal összefüggésben bevezetett korlátozások feloldása két hete kezdődött el, az újabb enyhítések bevezetése – a kormány által korábban ismertetett, kéthetes enyhítési ciklusokkal számoló menetrend szerint – szerdán lenne esedékes. Az első szakaszban a kisebb alapterületű üzletek és szolgáltatók nyithattak meg. A második szakaszban a kültéri sportpályák, a rövid távú szállást nyújtó intézmények, fodrászatok és hasonló szolgáltatások indíthatnák újra működésüket, illetve az istentiszteletekre és házasságkötésekre vonatkozó korlátozások egy részét is feloldanák.

Közben a közlekedési tárca május 14-ig ismét meghosszabbította azt a március 13-án bevezetett tilalmat, amely a külföldről érkező polgári személyszállító repülőgépek szlovákiai leszállására vonatkozik. A tilalom nem érinti a teherforgalmat bonyolító repülőgépeket és a humanitárius célú járatokat. A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség ismertette egy, a SARS-CoV-2 vírus elleni esetleges vakcina alkalmazásával kapcsolatban készített felmérés eredményeit. Eszerint a megkérdezettek 40,9 százaléka folyamodna egy ilyen védőoltáshoz, miközben a vakcinát a megkérdezettek 27,9 százaléka elutasítaná.

Romániában hétfőn is csökkent a nyilvántartott aktív koronavírus-fertőzöttek száma, ami két nap kivételével már tendenciává vált az utóbbi hét napon. A stratégiai kommunikációs törzs hétfő kora délután közzétett jelentése szerint az utóbbi 24 órában 400 koronavírusos pácienst nyilvánítottak gyógyultnak, ami meghaladja az újonnan nyilvántartásba vett fertőzöttek – az utóbbi hét átlagát egyébként enyhén meghaladó – 349-es számát.

Az utóbbi hét napon 127-tel csökkent Romániában az igazolt aktív esetek száma, ehhez azonban nemcsak a gyógyultak egyre növekvő száma járult hozzá, hanem az is, hogy 172 koronavírusos beteg életét vesztette. A hétfői jelentésben szereplő (az utóbbi időszakban átlagosnak számító) 23 halálesettel már meghaladta a 800-at a koronavírus-járvány romániai áldozatainak száma, 95 Covid-19-cel diagnosztizált román állampolgár pedig külföldön vesztette életét.

Romániában eddig 13 512 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust, közülük 243-at intenzív osztályon ápolnak. Több mint 32 ezer, fertőzöttekkel kapcsolatba került ember továbbra is otthoni elkülönítésben vagy hatósági karanténban várja a betegség lappangási időszakának leteltét, írja az MTI.

A május elsejei hosszú hétvégén ismét megugrott a kijárási korlátozásokért kiszabott bírságok száma: az utóbbi 24 órában is csaknem 5400 szabálysértőt bírságoltak meg átlagosan 1785 lejre (130 ezer forint).

Közben Ukrajnában úgy határozott a kormány, hogy keddtől engedélyezi a kórházakban a tervezett műtétek végrehajtását, jelentette be Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi online sajtótájékoztatóján. A koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezésére csaknem két hónapja bevezetett országos karantén ideje alatt felfüggesztettek minden tervezett operációt, csak a sürgősségi műtétek voltak engedélyezve az országban. Hozzátette ugyanakkor, hogy mostantól is csak azoknak a műtéteknek a végrehajtását, illetve olyan okból történő kórházi beutalást engedélyeznek, amely már „nagyon szükségessé vált” az érintett egészsége szempontjából.

A miniszter tájékoztatóján figyelmeztetett arra, hogy a helyi polgármestereknek nincs felhatalmazásuk saját településükön olyan rendelkezéseket kiadni, amelyekkel enyhítenek a karanténkorlátozásokon. Erre azért tért ki, mert a közép-ukrajnai Cserkaszi megyeszékhely polgármestere május 1-jén hozott rendeletével engedélyezte több vállalkozónak, hogy megnyissa üzletét, egyebek mellett az éttermek teraszai is kinyithattak. Lépését több város polgármestere is támogatta, a rendőrség viszont büntetőeljárást indított ellene.

Ukrajnában közben az egészségügyi minisztérium adatai alapján hétfőre, egy nap alatt 15 újabb halálos áldozattal 303-ra nőtt a Covid-19-ben elhunytak száma, az azonosított fertőzötteké pedig 418 új esettel 12 331-re. A betegségből eddig 1619-en gyógyultak fel, ebből 72-en az elmúlt napban. Az ukrán fegyveres erőknél két új esetet regisztráltak, 48-an betegek. Eddig két halálleset történt, és 33-an gyógyultak fel a betegségből.

Az ukrán jegybank hétfőn kiadott előrejelzése szerint az ukrán gazdaság az április-június közti időszak alatt éves szinten 11 százalékkal csökken, a munkanélküliségi ráta csaknem 12 százalékra emelkedik, a bérek pedig stagnálnak. Az év második felében viszont a gazdaság stabilizálódására számít a jegybank a karanténkorlátozások fokozatos megszüntetésének eredményeként.

Már második napja egyetlen újabb fertőzöttet sem diagnosztizáltak Szlovéniában, az ismert koronavírus-fertőzöttek száma így 1439 maradt. Az elmúlt 24 órában egy ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 97-re nőtt. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 56 136 koronavírustesztet végeztek. A diagnosztizált betegek közül 58-an vannak kórházban, közülük 20-at ápolnak intenzív osztályon.

Kinyithattak azok a kávézók és éttermek, amelyek rendelkeznek terasszal vagy kerthelyiséggel, továbbá a kisiparosok, valamint a fodrász- és kozmetikai szalonok is. Horvátországtól eltérően Szlovéniában még nem indul újra az egészségügyi ellátás, csak a fogorvosok nyithattak ki hétfőn.

A szomszédos Horvátországban 24 óra alatt öttel – hárommal kevesebbel, mint egy nappal korábban –, 2101-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt nap során tapasztalt egy halálesettel 80-ra emelkedett a halálos áldozatok száma. Az első fertőzés valamivel több mint két hónappal ezelőtti megjelenése óta 1522 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Pillanatnyilag 228 beteget kezelnek kórházban, közülük 15-en vannak lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 39 040 koronavírustesztet végeztek.

Május 4-től visszaállt a normális rend a közegészségügyi intézetekben. Ez alól kivételt képeznek azok a kórházak, amelyekben a SARS-CoV-2 vírussal fertőzött betegeket kezelik. A közel két hónapja bevezetett karantén ideje alatt felfüggesztettek minden tervezett operációt az országban, csak a sürgősségi műtéteket engedélyezték. Kinyithattak a magánrendelők, a fodrász- és kozmetikai szalonok.

Davor Božinović belügyminiszter, a válságstáb vezetője bejelentette: hétfőtől szélesebb körben is lehet esküvőket tartani (korábban csak szűk családi körben engedélyezték), a temetéseken nem korlátozzák a résztvevők létszámát. Mindkét esetben azonban be kell tartani a távolságtartás szabályait, hangsúlyozta. Kinyithatnak továbbá a játszóterek és szabadtéri sportpályák, a válságstáb nem hosszabbítja meg azt a rendeletet, amely eddig megtiltotta az ötfősnél nagyobb összejöveteleket szabadtéren.

Rovatok