Index Vakbarát Hírportál

Trump megvétózta az Irán elleni katonai akciók korlátozásáról szóló kongresszusi határozatot

2020. május 7., csütörtök 05:32

Megvétózta Donald Trump azt a kongresszusi határozatot, amely korlátozná az Irán elleni katonai akciókat, írja az MTI.

Bosszantó határozatról volt szó, amelyet a demokraták azért terjesztettek elő, hogy a november 3-i választások előtt megosszák a Republikánus Pártot

- fogalmazott döntésről az amerikai elnök. Trump a határozatot megszavazó republikánusok "a demokraták kezére játszottak". A határozatot a képviselőház és a szenátus is elfogadta, mert a republikánus többségű szenátusban nyolc republikánus politikus is a demokratákkal együtt voksolt.

A rendelkezés kimondta volna, hogy az Egyesült Államok kormányzata nem indíthat katonai akciót az Iráni Iszlám Köztársaság ellen a kongresszus egyértelmű felhatalmazása nélkül.

A tervezetet a demokrata párti többségű képviselőházban terjesztették elő január elején, nem sokkal azután, hogy Trump utasítására az amerikai hadsereg likvidálta  Kászim Szulejmáni iráni tábornokot , az iráni Forradalmi Gárda Kudsz nevű különleges egységének parancsnokát. 

Nem meglepő Trump vétója, már a tervezet tárgyalásakor jelezte, hogy így fog tenni. Szerdai közleményében azt írja, "ellenségeskedő világban élünk, ahol a fenyegetések folyamatosan erősödnek, és az alkotmány elismeri az elnök jogát ahhoz, hogy megelőzze ellenségeink cselekedeteit és gyorsan, határozottan reagáljon rájuk". Hozzátette, hogy ő éppen ennek megfelelően cselekedett, amikor parancsot adott Kászim Szulejmáni megölésére, ez az akció szerinte az amerikai törvényekkel teljes összhangban volt. 

Tim Kaine demokrata párti szenátor szerint ugyanakkor a határozattervezet segített volna elkerülni egy szükségtelen háborút a Közel-Keleten. Közleményében felszólította a törvényhozókat, hogy kerüljék meg az elnöki vétót. Az elnöki vétó megkerüléséhez a kongresszus mindkét házában kétharmados többségű döntés kellene, amire elemzők szerint nincs nagy esély. 

Teherán és Washington között azóta éleződött ki a feszültség, hogy Trump 2018 májusában felmondta az iszlám köztársasággal kötött többhatalmi atomalkut, és újra életbe léptette az országra nukleáris programja miatt kiszabott szankciókat.

Rovatok