Index Vakbarát Hírportál

A koronavírus fenyegetése miatt kiengedték a börtönből Trump egykori kampányfőnökét

2020. május 13., szerda 17:15

Paul Manafort, Donald Trump egykori kampányfőnökét a koronavírus fenyegetésére való tekintettel kiengedték Pennsylvania államban található börtönéből, ahol a 2018-ban banki- és adócsalásért, illetve (egy külön perben) 2019-ben a hatóságok félrevezetése és az igazságszolgáltatás akadályozása miatt kapott, összesen 7 és fél évnyi büntetését tölti - írta magyar idő szerint szerda délután a CNN.

A szövetségi börtönökért felelős Börtönigazgatóság összesen 2500 olyan elítéltnek adott engedélyt a házi őrizetre, akit kora vagy egészségi állapota miatt a koronavírus különösképpen fenyeget. Az Egyesült Államokban az összezártság, a rossz higiéniás viszonyok és a krónikus eszköz- és orvoshiány miatt a mintegy 2,3 milliós börtönpopuláció a koronavírus-járvány egyik fő célpontjának számít. A 71 éves Manafort koránál fogva valóban veszélyeztetett, azonban az őt őrző Loretto börtönben eddig egyetlen koronavírusos fertőzést sem észleltek.

Manafort ügyvédei áprilisban kezdeményezték azt, hogy védencük a járvány időtartamára hazaköltözhessen Virgina állambeli otthonába, melyet a feleségével oszt meg. Az indítvány kiemelte, a Robert Mueller különleges ügyész által vád alá helyezett, korábban ukrajnai és orosz oligarchákkal üzletelő, a Putyinnal szövetséges Viktor Janukovicsnak tanácsot adót Manafort

A kampánytanácsadó-lobbista bírósági tárgyalásai során többször is említette ezen problémákat, sőt, azt állította, egyik lába köszvényes (ezt hangsúlyozandó, több alkalommal is tolókocsiban jelent meg a tárgyalóteremben).

Az indítvány szerint Manafortot tavaly szívproblémáival kórházban kezelték, idén februárban pedig elkapta az influenzát, majd a bronchitist is.

Rovatok