Index Vakbarát Hírportál

Öngyilkos tálib merénylő robbantotta fel magát Afganisztánban

2020. május 18., hétfő 09:05

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát hétfőn a kelet-afganisztáni Gazni városában, az afgán hírszerzés épületénél, írja az MTI. 

A helyi kórház igazgatója szerint heten meghaltak, és több mint huszonöt sebesült van, többségük katona.

Zabihullah Mudzsáhid, a tálibok egyik szóvivője később Twitter-üzenetben elismerte, hogy ők követték el a gazni merényletet. A robbantás után tűzharc alakult ki a fegyveres tálibok és a biztonsági erők között, a környéket lezárták.  

Múlt héten Afganisztán több pontján ismét fellángoltak a harcok. Kedden Kabulban támadtak meg egy szülészeti klinikát, több embert megöltek, köztük két újszülöttet és várandós nőket. A fegyveres támadás után nem sokkal Asraf Gáni afgán elnök bejelentette, hogy a hadsereg újrakezdi a tálibok elleni hadműveleteit. 

Ugyancsak kedden öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban, egy temetési menetben. A merénylet elkövetéséért később az Iszlám Állam terroristaszervezet jelentkezett. 

Az Egyesült Államok és a tálibok képviselői február végén Dohában békemegállapodást írtak alá, amely egyebek közt rendelkezett Kabul és a radikálisok közti tárgyalások megindításáról és a fogolycseréről is. Szakértők szerint a mostani támadássorozat felfüggesztheti ezeket a megbeszéléseket.

Rovatok