Index Vakbarát Hírportál

Trump végleg leállna a WHO pénzügyi támogatásával

2020. május 19., kedd 06:21

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) folyósított hozzájárulás korlátlan időre szóló felfüggesztésével és az Egyesült Államok tagságának átgondolásával fenyegetett Donald Trump kedd éjjel a Twitteren - írta az MTI. 

Az Egyesült Államok elnöke 30 napot adott a WHO-nak, hogy érdemben változtasson hozzáállásán, különben végleg leáll a finanszírozással, amelyet az ország részéről április 14-én függesztett fel. A WHO ügykezeléséről a világjárvány kezdeti, kínai szakaszával kapcsolatban itt olvashat bővebben. 

Az elnök a mikroblogján közzétette azt a háromoldalas levelet, amelyet a Fehér Ház fejlécével Tedrosz Adhanom Gebrejeszusznak, a WHO igazgatójának címzett. „A levél önmagáért beszél” - írta.

A levélben az Egyesült Államok elnöke felidézte, hogy április 14-én miért függesztette fel átmeneti időre a szervezetnek nyújtott amerikai támogatást, kitért a kínai kormányzat általa vélelmezett hiányos és késedelmes járványügyi tájékoztatására és arra is, hogy amerikai álláspont szerint Hszi Csin-ping kínai elnök mikor és hogyan gyakorolt nyomást a WHO vezetőségére.

Az Egyesült Államok évi 4-500 milli dollárral támogatja a WHO-t, míg Kína körülbelül 40 millióval - idézte Trumpot a CNN.

Az elnök szerint „ha a WHO eljuttatta volna egészségügyi szakembereit Kínába, akkor objektív képet kapott volna a helyzetről”, felhívhatta volna a figyelmet arra, hogy a kínai hatóságok átláthatatlanul dolgoznak és akkor a járványnak nagyon kevés halálos áldozata lett volna.

Trump kritikája a WHO-val szemben úgy erősödött, ahogyan romlott a járványhelyzet az Egyesült Államokban. Bár az Egészségügyi Világszervezet valóban elfogadta a kezdetektől a kínai beszámolókat - például, amikor Peking még arról beszélt, hogy nincs súlyos járvány és a betegség nem terjed emberről emberre -, ám az Egyesült Államokban, elsősorban New Yorkban kialakult súlyos helyzethez hozzájárult a Fehér Ház hozzáállása is: Trump demokrata fake-nek tekintette a járványt januárban, majd arról beszélt, hogy ha mégis valódi a betegség, akkor annak távol tartására felkészült az ország. Egyik állítás sem állta meg a helyét, márpedig az országban már több mint 90 ezer halálos áldozatot követelő járvány és annak gazdasági következményei komoly veszélyt jelentenek a novemberi elnökválasztásra ékszülő Trumpra nézve.  

Rovatok