Index Vakbarát Hírportál

Hárommillió embert kellett evakuálni az Amphan ciklon miatt

2020. május 21., csütörtök 09:00

Legalább 15-en meghaltak és több mint hárommillió embert kellett evakuálni az Amphan ciklon miatt Indiában és Bangladesben - írja az MTI. Az Amphan több ezer házat tett lakhatatlanná, fákat, villanyoszlopokat csavart ki a földből, és áradásokhoz vezetett a térségben. Az ítéletidő teljes szigeteket vágott el a külvilágtól.

A ciklon az indiai Nyugat-Bengália fővárosában, a 15 millió lakosú Kolkatában (Kalkutta) is hatalmas pusztítást végzett. Nyugat-Bengáliában 10-12 ember vesztette életét, mert épületek vagy fák omlottak rájuk, és sok térségben áramkimaradás volt. Mamata Banerdzsi, az állam vezető minisztere szerint az Amphan pusztítóbb volt, mint a koronavírus-járvány. A miniszter több tízmilliárd dollárra becsülte a károk összegét.

A koronavírus miatti aggodalmak fokozták a kimenekítés nehézségeit. Sok helyen az üresen kongó iskolaépületeket használták a bajbajutottak elhelyezésére. A hatóságoknak az ilyenkor megszokottnál több helyiséget kell a kitelepítettek rendelkezésére bocsátani, hogy az emberek a járványra tekintettel tartani tudják a megfelelő távolságot egymástól.

Bangladesben négy - más források szerint nyolc - embert életét követelte a szélsőséges időjárás. Itt már csak óránkénti 80 kilométeres sebességű széllökések kísérték a ciklont, amely az előrejelzések szerint csütörtök délutánra tovább gyengül. Az energiaügyi miniszter szerint legalább egymillióan maradtak áram nélkül az országban. A helyi katasztrófavédelem közölte, hogy part menti falvak százai kerültek víz alá, miután több helyen átszakadtak a gátak.

Az Amphan szerda este érte el India keleti partvidékét óránkénti 190 kilométeres sebességű széllökésekkel. Két nappal korábban, amikor a ciklon a Bengáli-öböl felett volt, a széllökések sebessége elérte az óránkénti 265 kilométert is.

Rovatok