Index Vakbarát Hírportál

Százak tiltakoztak Hongkong függetlenségének felszámolása ellen

2020. május 24., vasárnap 09:58

Százak vonultak utcára vasárnap Hongkongban, hogy tiltakozzanak az egykori brit gyarmat különleges jogi státuszát veszélyeztető nemzetbiztonsági törvény ellen.

- szemlézte az MTI vasárnap reggel a South China Morning Post hongkongi lap tudósítását.

A különleges közigazgatási státusszal bíró város vásárlónegyedében tartott demonstráció feloszlatására a rendőrség több alkalommal is könnygázt vetett be, Tam Tak-chi demokratapárti politikust a rendőrök pár perccel a helyszínen tartott beszéde megkezdése után őrizetbe vették, amiért „engedély nélküli gyülekezést vezet“. Tam azzal védekezett, hogy "egészségügyi tájékoztatást" tart, amit nem tiltanak a városban jelenleg érvényben lévő, a nyolcfősnél nagyobb gyülekezést tiltó járvány elleni óvintézkedések. A helyszínen lévő ápolók jelenlétét hozta fel bizonyítékul, hogy a beszéde nem ütközik a szabályokba.

A hongkongi rendőrség a tiltakozó akció kezdete előtt Facebook-oldalán tett közzé felhívást, amelyben arra szólította fel a hongkongiakat, hogy ne vegyenek részt engedély nélküli gyülekezésben, és azzal fenyegetőztek, „elegendő számú“ rendőrt helyeztek készenlétbe ahhoz, hogy megtehessék a szükséges lépéseket, és őrizetbe vegyék a szabálysértőket.

A demonstrációt két nappal azt követően tartották a városban, hogy a kínai parlament Pekingben zajló ülésszakán bemutatták a Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezetet, amely

BETILTANÁ „LÁZADÁST“, AZ ELSZAKADÁSI TÖREKVÉSEK HANGOZTATÁSÁT, ÉS A KÖZPONTI KORMÁNYZAT ELLEN IRÁNYULÓ, "FELFORGATÓNAK" MINŐSÍTETT CSELEKMÉNYEKET.

A hongkongi kormányzat számára új biztonsági intézmények létrehozását írná elő, és lényegében szabad kezet biztosítana a pekingi szervek számára a városban. A törvénytervezetet várhatóan május 28-án fogadja el a kínai parlament, teljesen megkerülve a hongkongi törvényhozást.

Kínának már nem ez az első próbálkozása a brit gyarmati időkből örökölt hongkongi szabadságjogok megkurtítására. 2003-ban a helyi kormányzat egyszer már visszavont egy hasonló tartalmú törvénytervezetet, miután becslések szerint mintegy félmillióan vonultak utcára ellene, Hongkongi ellenzéki politikusok szerint a pénteken ismertetett törvénytervezet egyoldalú bevezetésének terve azt jelentené, hogy

Peking a Hongkong nagyfokú autonómiáját garantáló "egy ország, két rendszer" elvét lecseréli az "egy ország, egy rendszer" elvére.

Hongkong 2019-es éve lényegében végig a kommunista diktatúra befolyásszerzése elleni tiltakozó akciók jegyében telt el, és bár a koronavírus-járvány miatti rendkívüli állapot megnehezíti a tüntetéseket, mindenki a hagyományosan kreatív helyi aktivisták nagyszabású akcióira számít. 

Rovatok