Index Vakbarát Hírportál

15 ezer menekült rohingja került karanténba Bangladesben

2020. május 26., kedd 06:18

Tizenötezer rohingját helyeztek karanténba a bangladesi menekülttáborokban, miután a koronavírus-fertőzés 25 esetét fedezték fel - írja az MTI.

A járványügyi szakemberek a fertőzések számának robbanásszerű növekedésétől tartanak Banglades déli részén, ahol több mint egymillió, Mianmarból érkezett rohingja menekült él. Cox's Bazar térségét már április elején lezárták a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében. Azóta oda nem lehet belépni, illetve onnan nem lehet kijönni. Akkor azonban még egyetlen fertőzéses esetet sem regisztráltak, azóta viszont 25 embernél mutatták ki a kórokozót.

A térség egyik egészségügyi tisztségviselője ugyanakkor a hírügynökségeknek elmondta: a fertőzöttek közül senkinek sem válságos az állapota, többségüknél csupán enyhe tünetek jelentkeztek. Mindenesetre a hatóságok elkülönítették őket, családtagjaikat is karanténba helyezték.

Több mint egymillió rohingja muszlim él az érintett térségben zsúfolt menekülttáborokban. Mintegy 750 ezer ember 2017-ben lépte át a határt, miután a mianmari hadsereg tisztogató akciókat folytatott ellenük.

Segélyszervezetek attól tartanak, hogy a rohingják menekülttáboraiban katasztrofális következményekkel járna a koronavírus elterjedése, mert rendkívül magas a népsűrűség, és alig áll rendelkezésre egészségügyi ellátás.

Rovatok