Index Vakbarát Hírportál

A feketéket sújtó rendőri erőszak ellen tüntetők megrongálták Ohio parlamentjét

2020. május 29., péntek 17:19

Az Egyesült Államokban több tüntetést is szerveztek, miután egy rendőr addig térdelt a fegyvertelen George Floyd nyakán, míg a fekete férfi meg nem fulladt. A tüntetések békésen indultak, de sok már a rendőrséggel való összecsapásba torkollott.

Ez a helyzet Columbusban is, Ohio állam fővárosában, ahol a CNN szerint a békés tüntetés csütörtök este kilenc körül fordult át zavargásba. Ekkor néhányan üvegeket kezdtek el dobálni, mire a rendőrség többször figyelmeztette a tömeget, hogy hagyják abba, majd borssprayt fújtak az emberek közé. Erre a tüntetők tojásokat, tűzijátékokat, füstbombákat, vizeskannákat és cipőket kezdtek el hajigálni.

A tüntetők több üzlet kirakatát is betörték, megrongáltak néhány buszmegállót, és még az állami parlament ablakait és bejárati ajtajait is betörték. Egyikük be is mászott egy betört ablakon át az épületbe, őt később a rendőrök elfogták. A parlament körül tüntetőket a rendőrség feloszlatta.

Columbus polgármestere Twitteren reagált a zavargásokra. Azt írta, hogy megérti a tömeg frusztrációját, és a rasszizmus valóban komoly probléma az országban, az államban és a városban. Ennek ellenére arra kéri a tüntetőket, hogy tartsák a megmozdulást békés mederben.

(Ajánlókép: A tüntetők a parlament több ablakát is betörték. Matthew Hatcher/AFP)

Rovatok