Index Vakbarát Hírportál

Minneapolisban nagyobbrészt feketék nyakára térdeltek a rendőrök

2020. június 2., kedd 12:40

2012-től 2020-ig 428 esetben, azaz átlagosan hetente egyszer alkalmazták a minneapolisi rendőrök a nyakra térdelést, azt a módszert, aminek nyolcperces alkalmazása után  egy fekete férfi, George Floyd a helyszínen meghalt. Halála óta utcai tüntetések zajlanak az Egyesült Államokban. A CNN a kikért rendőrségi statisztikákból azt látta, hogy a 428 személyből 58 fő az eszméletét is elvesztette a nyakra térdelés miatt. Az adatokból kiderült az is, hogy a kényszerintézkedést elszenvedők kétharmada (mintegy 280 fő) fekete volt Minneapolisban, abban a városban, ahol a lakosság 19 százaléka afroamerikai. Floyd esete egyelőre még nem jelent meg a naponta frissülő statisztikában, vélhetően a folyamatban lévő ügy miatt, írja a lap.

Szakértők szerint a George Floyd nyakán térdelő rendőr, akit a CNN szerint a férfi halála miatt gyilkossággal és gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolnak, nem a szabálykönyv szerint járt el, mindenesetre egy 2012-es dokumentum szerint a minneapolisi rendőrség azt engedélyezi munkatársainak, hogy nyomást gyakorolhatnak „a nyak egyik vagy mindkét oldalára a karral vagy a lábbal anélkül, hogy direkt nyomást fejtenének ki a légcsőre vagy a légutakra”.

A lap Seth Stoughtontól, a Dél-karolinai Egyetem docensétől úgy tudja, számos nagyobb rendőrségen betiltották a technika alkalmazását az 1960-as években, éppen az olyan esetek miatt, mint amilyen George Floydé is: a nyakra térdelés többször végzetesnek bizonyult a helytelen alkalmazás miatt. Jól használva ugyanis a technika egy viszonylag biztonságos korlátozó intézkedés. 

Csakhogy az a gond, hogy nagyon nehéz jól csinálni, és emiatt túl nagy a veszélye annak, hogy helytelenül alkalmazzák

– mondta Stoughton.

Rovatok