Index Vakbarát Hírportál

Boris Johnson kész 3 millió hongkonginak vízumot vagy letelepedési engedélyt adni

2020. június 3., szerda 19:21

Boris Johnson brit miniszterelnök élesen bírálta Kína tervezett nemzetbiztonsági törvényét, amivel erősen sértené Hongkong autonómiáját. Johnson ígéretet tett, hogy amennyiben a törvény érvénybe lép, Nagy-Britannia nem fogja cserbenhagyni az egykori brit gyarmati város lakosait, és vízumot, vagy akár letelepedési engedélyt is kész kiadni mintegy 3 millió embernek. 

Hongkongban sokan féltik az eddigi életvitelüket - aminek a fenntartását Kína szavatolta. Ha Kína beigazolja a félelmeiket, Nagy-Britannia nem tudna nyugodt lelkiismerettel vállat vonni a problémáik fölött  és elsétálni.  Éppen ellenkezőleg,  korábban vállalt kötelezettségeinknek eleget fogunk tenni, és alternatívát fogunk kínálni. 

- mondta Johnson. 

A botrány azután robbant ki, hogy a kínai vezetés a napokban úgy döntött, hogy miután a helyi erők nem tudták leverni az egy éve tartó tüntetéseket, ők veszi a kezükbe a dolgokat, amit egy, Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvény elfogadásával nyomatékosítottak. A hongkongi tüntetők szerint a terrorizmusra és szeparatizmusra hivatkozva akarják elhallgattatni őket, és a jövőben akár a kínai titkosszolgálatok vadászhatnak rájuk a névleg autonóm, kiterjedt szabadságjogokat élvező területen. 

(New York Times)

Rovatok