Index Vakbarát Hírportál

Bűzlő, barna színű folyadékot locsolt szét a hongkongi parlamentben egy ellenzéki képviselő

2020. június 4., csütörtök 11:37

Hongkongban megint fel kellett függeszteni a kínai himnusz védelmét célzó törvényjavaslatról szóló vitát és szavazást csütörtökön, miután ellenzéki képviselők tiltakozó akcióval akadályozták az ülést.

Két demokráciapárti képviselő berhonant a terem közepére, és egyikőjük, Eddie Chu egy erős bűzt árasztó, barnaszínű folyadékot locsolt szét, amit később biotrágyának nevezett.

A két képviselőt biztonsági őrök vezették ki a teremből. Eddie Chu az akció után úgy nyilatkozott, hogy akciójával egyrészt a himnusz védelmét célzó törvényjavaslat ellen kívánt tiltakozni, másrészt meg akart emlékezni az 1989-es Tienanmen téri vérengzés 31. évfordulójáról.

Soha nem szabad megbocsátani a kommunista pártnak, hogy 31 évvel ezelőtt saját népének tagjait gyilkolta le anélkül, hogy bárkit is felelősségre vontak volna ezért. Egy ilyen szégyentelen rezsim örökre bűzleni fog

- fogalmazott az MTI beszámolója szerint. 

Az előterjesztés szerint akár három év szabadságvesztéssel és 50 ezer hongkongi dolláros büntetéssel lenne sújtható az, aki nem rendeltetésszerűen használja, vagy meggyalázza a kínai himnuszt. A tervezetről csütörtökön szavaztak volna a hongkongi képviselők, ha nincs ez az akció. 

Frissítés: Nem sokkal később folytatták a felfüggesztett fülést, majd 41 igen és 1 nem szavazattal elfogadták a törvénytervezetet. 

Múlt héten egy hasonló akcióval akadályozták a törvénytervezetről szóló vitát a hongkongi ellenzéki politikusok.

TED HUI CHI-FUNG AKKOR AZ ÜLÉST VEZETŐ ELNÖKÖT PRÓBÁLTA MEGDOBNI EGY ERŐS BŰZT ÁRASZTÓ, ROTHADÓ NÖVÉNYEKKEL TELI TARTÁLLYAL

A városban mindeközben harminc év óta először fordult elő, hogy nem engedélyezték az 1989-es Tienanmen téri mészárlásról szóló, gyertyafényes megemlékezést. Az engedély megvonását a hongkongi hatóságok a járvány miatti elővigyázatossággal indokolták, ám sokan a kínai központi kormányzat politikai befolyását vélik a valódi indoknak.

A megemlékezés szervezői közölték, hogy néhányan a határozat ellenére is a felvonulnak majd, a járványügyi óvintézkedések által megengedett nyolc fős csoportokba rendeződve.  

A hongkongi belpolitikai helyzetről pár napja ebben a cikkben írtunk részletesebben. 

Rovatok