Index Vakbarát Hírportál

Latin-Amerikában még javában tombol a járvány

2020. június 4., csütörtök 06:05

Brazíliában és Mexikóban is rekordot döntött a koronavírus egy nap alatt regisztrált halálos áldozatainak száma, írja az MTI.

Brazíliában egy nap alatt 1349 ember halt meg a vírusban, miközben 28 633 új esetet azonosítottak.

A 210 milliós dél-amerikai országban eddig összesen 584 016 fertőzöttet, illetve 32 548 halálesetet jelentettek. A brazil helyzetet ráadásul csak nehezíti, hogy Bolsonaro elnök feltűnően fittyet hányt a vírusra a kezdetektől fogva, és 

nemcsak elutasító hozzáállásával buzdítja híveit, de aktívan, a korlátozások elleni tüntetéseken való részvételével int be az orvosoknak, a bíróságoknak és a favelák lakóinak. 

Mexikóban is rekordot döntött a halottak napi száma (1092), amely a korábbi, május 26-i csúcs (501) több mint kétszerese a hivatalos tájékoztatás szerint.

Ez kínos helyzet elé állítja az illetékes hatóságokat, mert nem készültek ilyen meredek emelkedésre. Hétfőn már megkezdték az országban az ipari termelés és a kereskedelmi tevékenység fokozatos újraindítását. Közben viszont 3912-vel nőtt, és átlépte a 100 ezret (101 238) az igazolt esetek száma Mexikóban. 

Arról már hetekkel ezelőtt is írtunk, hogy Latin-Amerika lehet a járvány új gócpontja. Itt viszonylag későn csapott le járvány, és sokáig abban bíztak az ott élők, hogy a meleg éghajlaton nem képes majd a vírus terjedni. Ez a remény nem igazolódott be, és mára a régió számos országa nehezen képes megküzdeni az egyre súlyosabbá váló járványhelyzettel. 

A koronavírus által leginkább érintett ország viszont továbbra is az Egyesült Államok, ahol a legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 919 új halálesetet regisztráltak. Noha a vírus terjedése lelassult, a szakértők aggódnak, hogy a rasszizmus és a rendőri brutalitás elleni, múlt hét óta tartó tüntetések nyomán ismét fel fog lángolni a járvány.

Rovatok