Index Vakbarát Hírportál

Az USA kivonja katonái negyedét Németországból

2020. június 6., szombat 16:30

9500 katonát von ki az Egyesült Államok Németországból – írja a Guardian. Az amerikai kormány azt állítja, a lépés a NATO-költésekkel, és nem a Trump-Merkel viszonnyal van összefüggésben. 

A részleges csapatkivonás után 25 ezer amerikai katona marad német területen. A lapnak egy a területre rálátó amerikai forrás azt mondta, a döntésnek nincs köze az Angela Merkel német kancellár és Donald Trump amerikai elnök közötti, feszültnek mondható viszonyhoz, a katonák kivonását több hónapos szakmai munka előzte meg Mark Milley tábornok és csapata részéről. Merkel és Trump legutóbb azon tűztek össze, hogy a kancellár nem díjazta Trumpnak azt az ötletét, hogy gyorsan szervezzenek egy G7-találkozót a koronavírus sújtotta USA-ba. 

Egy másik forrás a lapnak azt mondta a háttérben, a katonák egy részét Lengyelországba helyezhetik át, a többiek pedig hazatérhetnek az USA-ba. A csapatkivonás okaként nevezte meg, hogy a NATO megnövelt költségvetése miatt már nincs szükség ekkora létszámú haderő állomásoztatására Németországban. 

Rovatok