Index Vakbarát Hírportál

Kocsival hajtott a tüntető embertömegbe a Ku Klux Klán virginiai vezetője

2020. június 8., hétfő 23:29

A magát a helyi Ku Klux Klán vezetőjeként hirdető Harry Rogers egy richmondi Black Lives Matter tüntetőcsoportba hajtott autójával. A Ku Klux Klán egy ma is létező rasszista csoport, ők azok, akik régebben rendszeresen, most ritkábban fehér, csúcsos csuklyát húznak a fejükre (hogy ne lehessen őket felismerni) és úgy bántalmaznak és ölnek kábé bárkit, akinek a bőrszíne nem fehér.

A mostani támadásban nem halt meg senki, sőt, súlyos sérülés sem történt, csak egy valaki igényelt egészségügyi ellátást a tüntetésen, pedig több ezren vettek részt. Ez a demonstráció is a feketéket érő rendőri brutalitás ellen zajlott, mint oly sok másik is az Egyesült Államokban, amióta májusban meghalt George Floyd, amikor letartóztatása közben percekig térdelt a nyakán egy minnesotai rendőr.

A Guardian a richmondi WTVR helyi tévécsatorna híre alapján számol be arról, hogy Rogers belehajtott a tömegbe, és a helyi ügyész szerint a hatóságok vizsgálják, hogy ezzel megvalósult-e a gyűlöletbűncselekmény bűntette.

A Guardian azt írja, Rogers 2016-ban egyszemélyes tiltakozást szervezett Ku Klux Klan ruhában, továbbá részt vett a 2017-es Charlottesville-i Unite the Right neonáci demonstráción, ahol az ellentüntető antifasiszta csoport közé autó hajtott, és egy ember, a 32 éves Heather Heyer pedig meghalt.

Rovatok