Index Vakbarát Hírportál

Londonban is eltávolították egy rabszolgatartó szobrát

2020. június 9., kedd 16:15 | aznap frissítve

Néhány nappal azután, hogy a tüntetők Bristolban ledöntötték és a folyóba dobták egy rabszolgatartó szobrát, London egyik közteréről eltávolítottak a Robert Milligan rabszolgatartó kereskedő 1800-as években épült szobrát  - írja a Huffingtonpost.

A kelet-londoni Milligan-szobor eltávolítását Tower Hamlets kerületének polgármestere, John Briggs a Twitteren egy videóüzenetben kommentálta. Azt mondta, az emlékmű rengeteg feszültséget váltott ki a helyi közösségben, ezért mennie kell, de meg kell őrizni egy raktárban valahol, miközben beszélni kell arról, hogy mit lehet ebből az egészből tanulni.

Az antirassziszák bristoli szobordöntése után a Black Live Matters mozgalom egész Nagy-Britanniában arra szólítja fel a döntéshozókat, hogy szabaduljanak meg a hasonló műemlékektől.

Korábban írtuk: London polgármestere, Sadiq Khan kedden bejelentett egy bizottságot, amely felülvizsgálja a a brit főváros utcaneveit, szobrait, falfestményeit és egyéb utcai műalkotásit.

A frissen felállított bizottság feladata és célja, hogy a londoni közterek nevezetességei megfelelő módon tükrözzék a főváros eredményeit és sokszínűségét is, írja a CNN.

A bizottság a fekete, az ázsiai és a kisebbségi etnikai csoportok nyilvános megjelenése mellett a nők, az LMBTQ+ csoport tagjaira és a fogyatékossággal élők reprezentációjára fog fókuszálni. 

Gondoskodnunk kell arról, hogy megünnepeljük a városunkban elért eredményeket és sokszínűséget, és meg kell emlékeznünk azokról, aki Londont azzá tették, ami, ez pedig azt is jelenti, hogy meg kell vizsgálnunk, milyen örökségeket tartunk ünneplésre méltónak

- mondta Sadiq Khan.

A bristoli rabszolgatartó szobrának ledöntését a brit autóversenyző  Lewis Hamilton is üdvözölte . Sőt, a Forma-1 hatszoros világbajnoka arra fel is szólította a világ valamennyi kormányát, hogy szabaduljon meg az ehhez hasonló emlékművektől békés módon.

Rovatok