Index Vakbarát Hírportál

A tüntetésekre emlékeztek Hongkongban, félszáz embert vettek őrizetbe

2020. június 10., szerda 11:13

Több mint ötven embert vettek őrizetbe Hongkongban engedély nélküli gyülekezés miatt, miután városszerte megmozdulást tartottak a múlt évi kormányellenes tüntetéshullámot elindító tiltakozás emlékére – írja a South China Morning Post című hongkongi lap egy szerdán megjelent cikkben. A lap szerint százak vonultak utcára kedden annak emlékére, hogy egy évvel korábban mintegy egymillióan tiltakoztak a kiadatási törvény módosítását célzó, később visszavont tervezet ellen a városban.

Az MTI híre szerint a nap folyamán a demonstrálók bevásárlóközpontokban skandáltak kormányellenes szlogeneket, és feliratokat tartottak fel. Később forgalmas utak mentén felvonulva akadályozták a járművek haladását. A városban jelenleg az új koronavírus-járvány miatti óvintézkedésként nem engedélyezett semmilyen nagyobb létszámú csoportosulás. A rendőrség a gyülekezők feloszlatására több alkalommal paprikaspray-t vetett be, és végül 53 embert vettek őrizetbe.

A tavalyi tüntetéseket kiváltó előterjesztést amiatt támadták, mert az lehetővé tette volna, hogy Hongkong szökevényeket – köztük akár politikai menekülteket – adjon ki Kínának, Peking ráadásul visszamenőleg is kérelmezhette volna egyes személyek kiadatását. A javaslat ellenzői megkérdőjelezték a kínai bírósági rendszer tisztességességét és átláthatóságát. A tüntetések békésre tervezett felvonulásokkal indultak, aztán egyre gyakrabban torkolltak a rendőrök és a demonstrálók közötti erőszakos összecsapásokba.

A kifogásolt törvényjavaslatot ugyan visszavonták, de a kormányellenes demonstrációkat végül csak az új koronavírus-járvány megjelenése csendesítette le. A pekingi központi kormányzat azonban a múlt hónapban egy, a városra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezetet fogadott el, amely ismét felszította a demokráciapárti mozgalmat. 

A várhatóan szeptemberben hatályba lépő jogszabály betiltja a lázadást, az elszakadási törekvések hangoztatását és a központi kormányzat ellen irányuló, „felforgatónak" minősített cselekményeket. A hongkongi kormányzat számára pedig előírja, hogy új intézményeket hozzon létre a szuverenitás védelme céljából, valamint engedélyezze a pekingi ügynökségeknek, hogy belátásuk szerint járjanak el a városban.

Rovatok