Index Vakbarát Hírportál

Bristolban kihúzták a rabszolga-kereskedő folyóba dobott szobrát

2020. június 11., csütörtök 11:55

Kihúzták a vízből Edward Colston rabszolga-kereskedő szobrát, amelyet múlt hétvégén döntöttek le és dobtak az Avon folyóba tüntetők – írja a CNN.

A városi tanács szerint a szobor nem maradhatott a kikötőt fenekén, ahol a vizet hajók is használják. 

Azt Marvin Rees, Bristol polgármestere már korábban bejelentette, hogy ledöntött szobrot a tiltakozók „Black Lives Matter” tematikájú plakátjaival együtt egy múzeumban fogják kiállítani. A polgármester fontosnak tartja, hogy a szobor és a táblák együtt állítsanak emléket a rabszolgatartás 300 éves történetének és a jelenlegi, faji egyenlőségért folytatott küzdelemnek.

Ahogy korábban írtuk, a George Floyd halálát követő tüntetések során a nyugat-angliai Bristolban vasárnap ledöntötték és a kikötőben a vízbe dobták Edward Colston egykori rabszolga-kereskedő szobrát. A Bristolban született Colston 1680-ban a Nyugat-Afrikából az amerikai kontinensre irányuló angol rabszolga-kereskedelem monopóliuma, a Royal African Company tagja, 1689-ben alkormányzója lett.

A II. Károly király alapította Royal African Company becslések szerint legalább 85 ezer afrikai rabszolgát – köztük nőket és gyerekeket – szállított Amerikába.

Colston megítélése rendkívül ellentmondásos és vitatott. A rabszolga-kereskedelemben játszott szerepe miatt sokan – köztük történészek is – régóta követelték szobrának eltávolítását és személyiségének átértékelését. Miután azonban vagyonának jelentős részét Bristol felvirágoztatására és jótékonysági célokra fordította, a nyugat-angliai nagyvárosban máig számos közintézmény és utca viseli nevét. 

Rovatok