Index Vakbarát Hírportál

Megrongálták Cook kapitány szobrát, letartóztatták őket

2020. június 14., vasárnap 11:41

Festékszóróval lefújták Sydney-ben vasárnap hajnalban James Cook brit kapitány, felfedező szobrának arcát, az elkövetőket – két huszonéves nőt – a rendőrök őrizetbe vették, írja az MTI.

A nők táskájában több festékszóró flakont találtak. Rongálás címén emelnek vádat ellenük.

James Cook 1770-ben vette birtokba Ausztrália keleti partját a brit korona nevében. A tüntetők vélhetően azért rongálták meg a szobrot, mert Cook a kolonializmus nevében követelt földeket Új-Zélandon, és az új-zélandi őslakosok, maorik vére tapad a kezéhez.

Ahogy arról beszámoltunk, rasszizmus-ellenes tüntetők az utóbbi hetekben világszerte követelik, hogy vizsgálják felül néhány egykori európai gyarmatbirodalom-építő örökségét, több esetben szobrok ledöntését is szorgalmazzák. Sok más szobor mellett Angliában Cecil Rhodes, az egykori dél-afrikai brit gyarmat miniszterelnökének, az Egyesült Államokban Kolombusz Kristófnak, Belgiumban pedig II. Lipót királynak a szobrát is érték támadások.

A megmozdulásokat George Floyd afroamerikai férfi halála váltotta ki, aki egy brutális rendőri fellépés következtében vesztette életét május végén az egyesült államokbeli Minneapolisban. A kifogásolt emlékművek a tüntetők szerint kulturális vagy faji elnyomást jelképeznek. A szobordöntések hátterével ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

Rovatok