Index Vakbarát Hírportál

Bedurranni látszik a pekingi piacról indult járványgóc

2020. június 15., hétfő 18:44 | aznap frissítve

A hétvégén több száz új koronavírus-fertőzést vezettek vissza egy azóta már le is zárt pekingi piachoz, ezért a hatóságok igyekeznek minden lehetséges eszközt bevetni, nehogy a vuhanihoz fogható góc váljon a közel 20 millió lakosával a világ nyolcadik legnépesebb városából.

Az egyik módszer, amivel a potenciális fertőzötteket igyekeznek megtalálni, az az, hogy ajtóról ajtóra járják végig a környék lakónegyedeit, azt kérdezgetve, hogy járt-e valaki a város délnyugati, Fengcsaj kerületében működő Hszinfadi nagybani piacán, vagy találkozott-e olyannal, aki vásárolt a város legnagyobb zöldség- és gyümölcspiacán.

A járványgóc kialakulásától tartva az azóta lezárt negyed egyik sportcsarnokát átmeneti tesztközponttá alakították át a hétvégén, ahol az emberek éjjel is sorban álltak, hogy teszteljék őket. A lezárást azóta újabb területekre bővítették ki, az iskolák egy része sem nyitott ki, és több cég is otthoni munkavégzést kért a dolgozóiktól, írja a Bloomberg.

Eközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megerősítette, hogy miután több mint 50 napig nem találtak fertőzöttet Pekingben, 100 fölé ment az esetszám a hétvégén – a hétfőn Kínából jelentett 49 új koronavírusos esetből 36 vezethető vissza a piacig.

Rovatok