Index Vakbarát Hírportál

Több száz katonát küldött India a kínai–indiai határvillongások területére

2020. június 17., szerda 14:11

Több száz katonát küldött Újdelhi az indiai-kínai határhoz a Himalájában szerdán, miután a két ország határőrsége között kialakult összetűzésben az előző nap legalább húsz indiai katona életét vesztette - írja az MTI.

Az AFP francia hírügynökség indiai biztonsági forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy kedd éjjel több katonai repülőgép landolt az északnyugat-indiai Ladak repülőterén, ezenkívül több száz félkatonai alakulatot csoportosítottak át a Galván folyó völgyébe.

Ahogy korábban megírtuk, legalább 20 indiai katona vesztette életét a kínai és indiai határőregységek között kitört erőszakban a két ország között fekvő vitatott határzónában. A holttestek boncolása jelenleg is tart, az AFP értesülései szerint a halál oka vélhetően fulladás, és a rajtuk lévő sebekből úgy tűnik, magasról zuhantak a folyóba.

 Az indiai katonák nem hiába haltak meg

- mondta Narendra Modi indiai miniszterelnök, aki szerint Újdelhi békét akar, mindazonáltal képes "arányos választ adni" provokáció esetén.

Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő úgy fogalmazott: az incidens "teljesen nyilvánvalóan" kínai területen történt. A szóvivő Global Times kínai lapnak adott nyilatkozata szerint Peking és Újdelhi folyamatosan egyeztet a határmenti incidens fejleményeiről. 

A szóvivő elutasította Kína felelősségét az ügyben, és nem említett esetleges kínai áldozatokat. Leszögezte mindazonáltal, hogy a helyzet stabil, a felek közösen rendezik az ügyet, és Peking semmiképpen sem akar további incidenseket.

Az utóbbi hetekben több véres összetűzés is kitört az indiai és a kínai katonák között a  két ország vitatott himalájai határvonala mentén.  Bár a területen évtizedek óta folyamatosak a villongások, haláleset legutóbb 45 éve történt. 

Rovatok