Index Vakbarát Hírportál

A kínai elnök portréit égették indiai tüntetéseken

2020. június 18., csütörtök 16:35 | aznap frissítve

Hszi Csin-ping kínai elnökről készült portrékat égettek Indiában, Kanpur városában pedig egyenesen az elföldelését rendezték meg a keddi kínai határincidensben életüket vesztett indiai katonák temetésén, adta hírül a Reuters hírügynökség.

Nacionalista csoportok – amelyek kötődnek Narendra Modi miniszterelnök hindu nacionalista Indiai Néppártjához, a Bháratíja Dzsanata Párthoz – kínai termékek vásárlásának bojkottjára szólítottak fel, továbbá a kínai cégekkel kötött állami szerződések felbontását sürgetik, írja az MTI. Surat városában több tüntető egy kínai gyártmányú tévét a földhöz vágott és megtaposott, másutt kínai zászlót is égettek és Kína ellenes jelmondatokat skandáltak.

Kedden kínai és indiai katonák vasdorongokkal és botokkal estek egymásnak egy határszakaszon a Himalájában. Az összecsapásokban legalább 20 indiai katona meghalt. Peking nem ismerte el, hogy lettek volna kínai áldozatok is. Bár a területen évtizedek óta folyamatosak a villongások, haláleset legutóbb 45 éve történt.

A BBC-nek közben egy magas rangú indiai katonatiszt eljuttatott egy olyan képet is, amin állítása szerint azok a szöggel kivert botok és vasrudak láthatók, amilyeneket a kínai katonák használtak az összecsapásban. A kínai és az indiai kormány részéről egyelőre nem kommentálták az indiai közösségi médiában is terjedő képet.

Újdelhi és Peking azonnal tárgyalni kezdtek a történtekről, és bár kölcsönösen egymást hibáztatják, megállapodtak abban, hogy nem engedik eszkalálódni a helyzetet, és lépéseket tesznek a béke biztosításáért a közös határon. Indiai és kínai katonatisztek csütörtökön is tárgyaltak a feszültség enyhítéséért. A konfliktus hátterét itt foglaltuk össze részletesen>>>

(Borítókép: Dibyangshu SARKAR / AFP)

Rovatok