Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai külügyminiszter szerint Bolton egy hazug áruló

2020. június 19., péntek 05:52

John Bolton volt nemzetbiztonsági főtanácsadó hazugságokat terjeszt, és egyszerre szomorú és veszélyes is, hogy mostanra áruló lett belőle - írja helyi idő szerint csütörtökön kiadott közleményében Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Bolton emlékirataiból megjelent részletekre reagálva.

Bolton könyvéből több amerikai lapban is részletek jelentek meg korábban. Többek között azt írta a volt nemzetbiztonsági tanácsadó, hogy Trump megkérte Kína elnökét, hogy segítsen neki megnyerni a 2020-as választásokat azzal: az amerikai farmerek megnyeréséhez Kína vásároljon az Egyesült Államoktól mezőgazdasági termékeket. De megjelent egy olyan részlet is, ami egy olyan esetről szól, amikor állítólag Trump arra biztatta Hszi Csin-pinget, hogy folytassa az internálótáborok (a könyvben koncentrációs táborok) építtetését a Kínában kisebbségben élő muzulmánok, így például az ujgurok számára, mert "ez a helyes".

Ahogy megírtuk, Donald Trump amerikai elnök kormánya magyar idő szerint szerda hajnalban beperelte John Bolton volt nemzetbiztonsági tanácsadót, hogy megakadályozza könyvének megjelenését, mert a Fehér Ház szerint az titkos információkat tartalmaz. Bolton ügyvédje szerint a politikus már minden ilyen szövegrészt törölt.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter közleményében azt írja most, a volt főtanácsadó meghurcolja Amerikát, és megsérti azt a "szent bizalmat, amely a néppel köti össze". Közleményében Pompeo ugyan nem cáfolja konkrétan azt a Bolton könyvében megjelenő állítást, miszerint ő maga mondta 2018-ban Boltonnak, hogy Donald Trump elnök "csupa marhaságot beszél", de azt írja, hogy a volt főtanácsadó "számos hazugságot terjeszt, jól becsomagolt féligazságoktól kezdve egészen a nyílt valótlanságokig".

"Barátaink a világban jól tudják, hogy Trump elnök Amerikája jobbá teszi a világot" - írja rövid közleményében Pompeo, amelyből az is kiderül, hogy ő maga még nem olvasta Bolton A szoba, ahol történt című memoárját. "Én is ott voltam, abban a szobában" - utal a könyv címére közleményében az amerikai külügyminiszter.

Bolton könyve várhatóan június 23-án jelenik meg.

Rovatok