Index Vakbarát Hírportál

Bolton: Trump megkérte Kína elnökét, hogy segítsen neki a 2020-as választásokon nyerni

2020. június 18., csütörtök 00:20

Trump megkérte Kína elnökét, hogy segítsen neki megnyerni a 2020-as választásokat: legalábbis a Wall Street Journalban közöltek egy részletet John Bolton egykori nemzetbiztonsági tanácsadó emlékirataiból, ami szerint a tavalyi G20-as csúcstalálkozón Oszakában, a vacsorán az amerikai elnök hirtelen a 2020-as választásokra terelte a szót, amikor Hszi Csin-pinggel tárgyalt, írja a CNN

Bolton szerint Trump arról kezdett beszélni, hogy ha Peking a lehető legnagyobb mértékben kezdene el vásárolni amerikai termelőktől, az nagyban segítené az esélyeit a következő választásokon. 

Bolton szerette volna az amerikai elnököt pontosan idézni, de a könyv titokügyi ellenőrzését végző nemzetbiztonsági tanács kiszedette az elnöktől származó idézeteket, írja a lap. Ahogy megírtuk, Donald Trump amerikai elnök kormánya magyar idő szerint szerda hajnalban beperelte John Bolton volt nemzetbiztonsági tanácsadót, hogy megakadályozza könyvének megjelenését, mert a Fehér Ház szerint az titkos információkat tartalmaz. Bolton ügyvédje szerint a politikus már minden ilyen szövegrészt törölt.

Az igazságügyi tárca ennek ellenére jogi lépéseket tesz Bolton ellen, hogy megakadályozza a kötet megjelenését. Csakhogy egy, az Axios által idézett nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó ügyvéd rámutatott, hogy Boltont már hiába szorongatja az igazságügyi minisztérium, a szöveggel jelenlegi fázisban már a kiadó rendelkezik. A Bolton memoárját publikáló Simon & Schuster's szerint „a politikai támadás” teljesen hiábavaló, mert már több százezer példányt szállítottak ki a könyvesboltoknak.

Trump 2019 szeptemberében, 17 hónap után menesztette Boltont, mert heves vitáik voltak számos kérdésben; a Washingtonban igazi külpolitikai héjaként ismert politikus egyebek mellett Irán és Észak-Korea ellen is keményebb fellépésért lobbizott az elnöknél.

Bolton távozása után fogott bele a könyvírásba (a Trump-kormányzat távozó tagjai játszi könnyedséggel kötnek zsíros könyvszerződéseket), melynek gyümölcse – A szoba, amelyben a dolog történt: Egy fehér házi emlékirat címmel– eredetileg márciusban jelent volna meg, de ezt kétszer elhalasztották, a legújabb terv szerint június 23-án jelenne meg.

Bolton állítása annál is pikánsabb, mivel Trump és a republikánusok a koronavírus okozta válságban már nem az elnök jónak mondható gazdasági eredményeit, hanem a Kínával szembeni kemény fellépését helyezték a novemberi választási kampány fókuszába (ami érthető, mégis érdekes választás annak tükrében, hogy a Fehér Házban előre tudták, Bolton memoárja ki fog térni a Hszi-vel folytatott tárgyalásokra). Trump számtalan hirdetésben ekézte demokrata párti riválisát, Joe Bident, hogy „ő a legerélytelenebb Kínával szemben”, és Biden sem marad adósa. A politikai adok-kapok mellékhatásaként fellángolt a vita, mennyiben lehet Kínát hibáztatni a koronavírus Egyesült Államokra gyakorolt pusztító hatásáért, és mennyiben felelős a fenyegetést sokáig elbagatellizáló szövetségi kormányzat.

Rovatok