Index Vakbarát Hírportál

Kiskorú elleni szexuális visszaélés miatt tíz évet is kaphat a Mueller-vizsgálat egyik kulcstanúja

2020. június 26., péntek 12:05

Kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélés miatt legalább tíz év börtönbüntetés vár George Aref Naderre, aki Robert Mueller amerikai különleges ügyész egyik kulcsfontosságú tanúja volt a 2016-os amerikai elnökválasztás orosz befolyásolásának ügyében folytatott vizsgálatnak – írta az AP amerikai hírügynökség pénteken.

A libanoni-amerikai üzletember januárban elismerte: húsz évvel korábban egy 14 éves fiút hozatott Csehországból az Egyesült Államokba nemi vágyai kielégítésére, illetve gyermekpornót is birtokolt, írja az MTI. Ezért a legkisebb kiszabható börtönbüntetés 10 év, az ügyészség nem kért ennél nagyobb büntetést Naderre, de a végső szó a bíróé.

Az üzletembert Csehországban is elítélték kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélések miatt, 2003-ban egy év börtönbüntetést kapott. Nader neve több mint százszor szerepel a Mueller-jelentésben, amely részletesen leírja, hogyan közvetített a férfi az oroszok és Donald Trump amerikai elnök stábjának tagjai között. Maga a Mueller-jelentés egyébként nem talált kielégítő bizonyítékot arra, hogy Trump szándékosan összejátszott volna Oroszországgal a választás befolyásolása érdekében.

Az üzletembert korábban is ismerték amerikai kormánykörökben, mert a kilencvenes években hozzájárult több, a Közel-Keleten fogva tartott amerikai túsz kiszabadulásához.

Nader emellett tanácsadó volt a Szaúd-Arábia szövetségesének számító Egyesült Arab Emírségekben, és 2017-ben 2,5 millió dollárt utalt át Trump egyik adománygyűjtőjének, Elliott Broidynak egy kanadai vállalaton keresztül. Az adomány célja az volt, hogy megszerezze az Egyesült Államok támogatását a Katarral szembeni bojkotthoz. Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek mellett több arab ország megszakította kapcsolatait Katarral arra hivatkozva, hogy az ország támogatja a terrorizmust, és beavatkozik a belügyeikbe, amit Katar határozottan és következetesen visszautasít.

Rovatok