Index Vakbarát Hírportál

Táborba zárt ujgurok hajából készült termékeket foglalhattak le az USA-ban

2020. július 2., csütörtök 11:27

13 tonnányi, Kínából származó póthajat és más, hajból készült terméket találtak egy hajórakományban az amerikai szövetségi hatóságok. A mintegy kb. 800 ezer dollárt (kb. 249 millió forintot) érő termékekben található haj vélhetően a Hszincsiang--Ujgur Autonóm Területről, átnevelő táborokba zárt ujgururoktól származhat, írja a Guardian.

„Ezeknek a termékeknek a gyártása feltételezi, hogy nagyon komolyan sérülhettek az emberi jogok, a feltartóztatás pedig direkt és tiszta üzenet mindenkinek, aki ilyesmivel szeretne üzletelni az Egyesült Államokban, hogy az ilyen tiltott és embertelen szokásokat nem tolerálják az Államok ellátási láncában" – fogalmazott Brenda Smith, a Vámügyi és Határvédelmi Iroda helyettes biztosa.

Ez a második olyan alkalom, amikor amerikai vámosok ilyen, hajat tartalmazó szállítmányra akadtak. Rushan Abbas, amerikai ujgur aktivista, akinek testvére körülbelül két évvel ezelőtt űnt el Kínában, és véleménye szerint átnevelő táborba zárták, azt üzente minden nőnek, aki póthajakat visel: gondoljanak bele, kik készíthették azokat. 

A napokban Adiran Zenz sinológus elemzése mutatott rá arra, hogy Peking az elmúlt években több száz millió dollárt költött születésszabályozásra a többségében muszlimok által lakott ujgur autónom területen. Zenz adatai szerint míg 2014-ben kicsivel több mint 200 000 méhen belüli fogamzásgátló eszköz fogyott a zömében muszlimok lakta Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen, ez a szám 2018-ra csaknem 330 000-re emelkedett. Ugyanekkor Kína más részein nőtt a méhen belüli fogamzásgátlók eltávolítása. Ezt az ujgurok asszimiláláshoz használjhatják fel.

Kína korábban visszautasította az ujgurok tömeges fogvatartásának vádját, szerintük nincs szó az ujgurok tömeges internálásáról, vagy politikai átneveléséről, a táborokban csak szakképzést és jogi képzést biztosítanak az ott lévőknek, hogy megelőzzék a vallási szélsőségesség kialakulását.

Az amerikai Jamestown Foundation 2018-ban közzétett elemzése szerint ugyanakkor a hivatalos kínai költségvetési adatok ezt a magyarázatot nem támasztják alá, ugyanis

Emellett pakisztáni üzletemberek is arról számoltak be, hogy feleségeik teljesen új emberként, szinte vadidegenként tértek vissza az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen fenntartott átnevelő táborokból.

2019-ben 22 nyugati állam ENSZ-nagykövete írt az Emberi Jogi Tanácsnak Kína ujgur kisebbséggel szembeni fellépése miatt, Magyarország nem írta alá a dokumentumot.

Rovatok