Index Vakbarát Hírportál

Kinevezték az új nemzetbiztonsági törvény betartatásáért felelős vezetőket Hongkongban

2020. július 3., péntek 10:36

Kinevezték a kedden bevezetett és sokak által kritizált új nemzetbiztonsági törvény betartásáért felelős vezetőket Hongkongban, írja az MTI.

A pekingi vezetés Luo Huj-mingot, a központi kormányzat hongkongi képviseleti irodájának vezetőjét jelölte ki arra, hogy a nemzetbiztonsági törvénnyel kapcsolatban a város kormányzójának főtanácsadójaként funkcionáljon. A törvény betartásáért felelős, újonnan felállított ügynökséget pedig a keményvonalasnak tartott Cseng Jen-hsziong, a Kínai Kommunista Párt korábbi kuangtungi főtitkára vezeti majd.

Csenget 2011-ben azzal vádolták, hogy lázító hangvételben kommentálta a Kuangtungban fekvő Vukan faluban zajló tüntetéseket, amik a termőföldek kisajátítása ellen voltak. Cseng, aki akkor Sanvej város vezető párttisztségviselője volt, egy kormányzati ülésről kiszivárgott videón arról beszélt, hogy a falubeliek bajkeverő szándékkal a külföldi sajtóval játszanak össze. "Előbb fognak disznók repkedni az égben, mint hogy a külföldi sajtóban bízni lehessen" - mondta.

A kínai parlament kedden szavazta meg azt a hongkongi nemzetbiztonsági törvényt, amely ellen számos nagyhatalom is tiltakozott, és amely szakértők szerint gyakorlatilag megszünteti a városállam autonómiáját Kínával szemben.  A megszavazott nemzetbiztonsági törvény értelmében Kína többek között kínai bírókat küldhet a hongkongi bíróságokra, kínai erőszakszervezetek nyithatnak irodákat a városban, illetve saját maguk is beavatkozhatnak, ha úgy találják, hogy valaki megsértette a nemzetbiztonsági törvényt.

Majd egy nappal később megtörtént az első letartóztatás Hongkongban az újonnan bevezetett nemzetbiztonsági törvény alapján. A hongkongi rendőrség a Twitteren közölte, hogy letartóztattak egy férfit Hongkong függetlenséget hirdető zászló lengetése miatt, mert ezzel megszegte az új nemzetbiztonsági törvény előírásait.

Az új, Hongkongra szabottan kidolgozott jogszabály a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal, vagy külső elemekkel való összejátszást sorolja fel a jogsértések négy kategóriájaként, és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának. Legszigorúbb büntetésként a törvény minden esetben lehetővé teszi az életfogytig tartó börtönbüntetés kiszabását, ám enyhébb bűncselekményeknél kevesebb mint három évig tartó szabadságvesztést javasol. 

A nemzetbiztonsági törvényről és annak hátteréről itt olvashat bővebben

Rovatok