Index Vakbarát Hírportál

Sok az új beteg Bulgáriában, Szlovénia szigorítja a beutazást

2020. július 4., szombat 16:55

Rekordszámú, 182 új beteget jelentettek az elmúlt 20 órában Bulgáriában, ahol így 5497-re nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma - közölte az MTI a bolgár egészségügyi minisztérium jelentése alapján.

A fővárosban, Szófiában 69 új fertőzött van, összesen pedig 1718 embert fertőzött meg, ebből 445-en egészségügyi dolgozók, akik közül 29-en intenzív osztályon vannak. A halálos áldozatok száma 239-re nőtt, az elmúlt egy órában heten haltak bele a betegségbe. A fertőzött egészségügyi dolgozók száma 445. Eddig 2892 fertőzött gyógyult fel a betegségből. A városban jelenleg 28 embert ápolnak kórházban Covid-19 miatt. Hatan intenzív osztályon fekszenek.

Szlovénia szombattól 36 óránál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet is kér az úgynevezett sárga listán szereplő országok állampolgáraitól, köztük a horvátoktól is - közölte az MTI.

A kormány döntése szerint Horvátország, Csehország és Franciaország lekerül a biztonságos országok listájáról, miután ezen országokban az elmúlt két hétben nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma. Ezen országok állampolgárainak meg kell indokolniuk, miért akarnak Szlovéniába utazni, és 36 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszttel kell rendelkezniük. A nem uniós állampolgároknak Szlovéniában két hét karanténba kell vonulniuk.

Magyarország zöld listás országnak számít, így innen igazolások nélkül is lehet utazni szlovéniába.

A legfrissebb adatok szerint Szlovéniában az elmúlt 24 órában harminc újabb esettel 1679-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, ami duplája az előző napok adatainak. Új halálesetet ugyanakkor nem regisztráltak.

A szomszédos Horvátországban csütörtökön 86-tal nőtt az új fertőzöttek száma, elérve a 3094-et. Egy új halálesetet regisztráltak, így a járvány áldozatainak száma 113-ra nőtt. A fertőzések száma június közepén kezdett növekedni, azt megelőzően egy hónapig nulla és három között volt az új megbetegedések száma. Eddig 3094 beteget nyilvánítottak gyógyultnak, az aktív betegek száma 798, közülük 85-en vannak kórházban, hárman lélegeztetőgépen.

Zágráb és Ljubljana április végétől, illetve május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt.

Eközben a spanyolországi Katalóniában szombaton elrendelték mintegy 200 ezer ember vesztegzár alá helyezését a Lleida (spanyolul Lérida) város körüli térségben, miután a nyaralási szezon kezdetével a héten 128-ról 365-re emelkedett a naponta regisztrált új fertőzöttek száma.

A szombat délben életbe léptetett rendelkezések értelmében senki nem léphet be a városba és környékére, és az ott élők sem hagyhatják el a lezárt területet.  A rendelkezés alól kivételt kapnak azok, akik dolgozni járnak.  Az érintett területen belül egyelőre nincs kijárási korlátozás, de arra kérik a helyieket, hogy ha lehet,  maradjanak otthon. A rendőrség ellenőrzőpontokat állított fel az utakon. Spanyolországban a járvány kezdete óta 250 ezer ember kapta el a SARS-CoV-2-vírust, és 28 300 ember halt meg Covid-19-ben.

Franciaországban egyre kevesebb a korlátozás, hétfőn nyit újra a párizsi Louvre, amely március közepén zárt be a koronavírus-járvány miatt. A világ leglátogatottabb múzeuma szigorú egészségügyi előírások mellett a tárlatok mintegy hetven százalékán fogad ismét látogatókat.

A járvány miatti bezárás több mint 40 millió eurós bevételkiesést okozott a Louvre-nak

- közölte Jean-Luc Martinez, a múzeum igazgatója, aki arra számít, hogy az intézmény három évig pénzügyi nehézségekkel fog küzdeni, mert eddig a látogatók nagy része külföldi volt. A kiállítótér hetven százaléka, mintegy 45 ezer négyzetméter lesz hétfőtől látogatható. A legnépszerűbb termek, így az egyiptomi gyűjteményt bemutató szárny is megnyílik. Az intézményben kötelező lesz a maszkviselés, és az előre meghatározott útvonalakon kell a látogatóknak haladniuk, hogy minél kevesebb ember útja keresztezze egymást.

A Mona Lisa előtt továbbra is engedélyezett a szelfizés, de csak a földön matricával megjelölt helyekről, azért, hogy ne alakuljon ki lökdösődés a Louvre legnépszerűbb alkotása előtt.

Németországban aktivisták tiltakoztak szombaton a Tönnies húsipari vállalat egyik koronavírus által érintett vágóhídnál - közölte az MTI.

A tüntetők a munkakörülmények javításáért és az állatok kizsákmányolása ellen tüntettek. Egyes tiltakozók sátrat vertek a bejáratnál, hogy elállják a főkaput. A rendőrség 25, más források mintegy 100 tiltakozóról tettek említést. A dpa német hírügynökség azt jelentette, hogy többen biciklizárakkal láncolták össze magukat.

A Tönnies az után került a figyelem középpontjába, hogy kiderült, hogy a cég több mint 1500, főleg kelet-európai alkalmazottja kapta el az új koronavírust. Ez rávilágított arra, hogy a vágóhídon foglalkoztatott emberek munkakörülményei és szállása egyáltalán nem megfelelő.

Rovatok