Index Vakbarát Hírportál

Másodjára nem fogott fegyvert a tüntetőkre a St. Louis-i ügyvédpár

2020. július 5., vasárnap 16:16

Hatalmas médiavisszhangot keltett egy hete, hogy fegyvert fogott a házuk előtt elvonuló tüntetőkre egy ügyvédpár a Missouri állambeli St. Louis leggazdagabb negyedében, falakkal és kapuval elválasztott negyedében.  Mark és Patty McCloskey akkor vonult a háza elé és fogott éles lőfegyvert az amúgy fegyvertelen tüntetőkre, amikor azok elhaladtak a házuk mellett, úton Lyda Krewson polgármester háza felé.

A McCloskey-k utólag azt mondták, azért fogtak fegyvert a tüntetőkre, mert  attól féltek , hogy a tüntetők meg fogják ölni őket és betörnek a házukba. A jelenet viszont a faji egyenlőtlenségek szimbólumává vált, emlékeztetve arra, hogy míg gazdag fehérek fegyvert foghatnak emberekre és nem történik velük senki, rendőrök többször lőttek már le feketéket az Egyesült Államokban, akikről csak azt gondolták, hogy van náluk fegyver. 

A Black Lives Matter tüntetői pénteken ismét ellátogattak McCloskey-ék műreneszánsz palotájához, a pár viszont most nem féltette annyira az életét, a Daily Mail beszámolója szerint a pár az erkélyről nézte végig a jelenetet, feltehetően ügyvédjük társaságában. 

(Borítókép: Tüntetők St. Louisban az ügyvédpár házánál 2020. július 4-én. Fotó: Lawrence Bryant / Reuters)

Rovatok