Index Vakbarát Hírportál

Amerika felfedezőjének újabb szobra végezte a tenger mélyén

2020. július 5., vasárnap 06:44

Magyar idő szerint szombat éjjel újabb Kolumbusz-szobrot döntöttek le az Egyesült Államokban. Ezúttal a Maryland állambeli Baltimore-ban rángatták le rasszizmus-ellenes tüntetők kötelekkel Amerika felfedezőjének szobrát a talapzatáról. A 36 éve felállított műalkotás a keleti-parti nagyváros kikötőjének vizében végezte.

A rendőrség évtizedes rasszista eljárásai miatt kidobbant amerikai tiltakozások egyik mellékhajtásaként szárba szökkenő (és nemzetközi mozgalommá terebélyesedett) szobordöntögetések azért veszik előszeretettel célba Kolumbusz Kristóf (Cristoforo Colombo) szobrait, mivel - érveik szerint - a genovai származású kalandor-felfedező alapozta meg az amerikai őslakosság tömeges legyilkolását és kizsákmányolását. A köztéri szobrok tiltakozásszerű eltávolítása eredetileg csak a rabszolgatartó déli államok jeles alakjait vette célkeresztbe, de a tüntetők azt mondják, azért nem kímélik a Kolumbusz-szobrokat, mert így akarják kifejezni a szolidaritásukat az amerikai őslakosokkal.

Az Egyesült Államokban egyébként nem George Floyd meggyilkolásával kezdődött Kolumbusz Kristóf szerepének átértékelése. Az elmúlt években a Kolumbusz-emléknapot például "az őslakosok napjá"-val helyettesítették, elismerve azt, hogy az európai felfedezők az amerikai őslakosság számára milyen szenvedéseket okoztak. Bill de Blasio, New York polgármestere pedig már évekkel ezelőtt is fontolgatta Kolumbusz Kristóf manhattani szobrának eltüntetését.

Az Egyesült Államokban az utóbbi hetekben Miamiban, a virginiai Richmondban, a minnesotai St. Paulban és Bostonban is ledöntöttek vagy lefejeztek Kolumbusz-szobrokat.

Rovatok