Index Vakbarát Hírportál

Két amerikai repülőgép-hordozó jelent meg a Dél-kínai-tengeren

2020. július 6., hétfő 13:24

Két amerikai repülőgép-hordozó és az őket kísérő kisebb hadihajók hadgyakorlatba kezdtek a hétvégén a Dél-kínai-tengeren. A kötelék hajóin összesen 12 ezer tengerész vesz részt a gyakorlatban, és a függetlenség napját sajátos módon ünnepelték:

A USS Nimitz hordozó kapitánya, James Kirk ellentengernagy elmondta, hogy a köteléket szorosan követték a kínai flotta egységei. A másik hordozó, a USS Ronald Reagan szóvivője a CNN-nek azt mondta,

2014 óta először gyakorlatozik a régióban ilyen erejű amerikai haditengerészeti kötelék.

A tenger évek óta az egyik legforróbb konfliktusövezetnek számít. Kína ugyanis magának követeli a hajózás és az olajkitermelés szempontjából is kincsesbányának számító Dél-kínai-tenger legnagyobb részét a Spratly- és Paracel-szigetekkel, egy rakás sziklaszigettel és korallzátonnyal együtt, sőt, leleményes módon területi igényeit 2015-ben egy zátonyra felhúzott mesterséges szigettel támasztotta alá. Nem véletlen, hogy azóta a Fülöp-szigetekkel, Vietnámmal, Malajziával, Bruneijel, Szingapúrral és Indonéziával is vitába keveredett, és az sem véletlen, hogy az elmúlt években egymást érték a szövetségeseit támogató USA légi és tengeri hadgyakorlatai, erődemonstrációi.

Az amúgy is feszült helyzetet húzta még tovább az USA és Kína között idén januárban berekesztett kereskedelmi háború, majd pedig a koronavírus (pontosabban a járvány miatti felelősség kérdése) miatt kirobbanó diplomáciai háború. Az egymásra rakódó konfliktusoknak köszönhetően a két ország viszonya negyvenéves mélypontjára került.

Ennek megfelelően a kínai külügyminisztérium közleményében azt vetette az Egyesült Államok szemére, azért gyakorlatozott repülőgép-hordozókkal a Dél-kínai-tengeren, hogy fitogtassa erejét, és „éket üssön” a régió országai közé. A hivatalos propaganda „a küszöbünkön ólálkodó papírtigrisek”-nek csúfolta az amerikai hadihajókat, és azzal büszkélkedett, hogy „hordozógyilkos” hajók elleni DF-21D és DF-26-os rakétái készenlétben állnak. A kínai haditengerészet egyébként pont a napokban fejezte be szintén demonstratív hadgyakorlatát a térségben.

A Pentagon ezzel szemben a USS Nimitz és a USS Ronald Reagan által vezetett kötelék gyakorlatának bejelentésénél azt hangsúlyozta, hogy az USA fenn akarja tartani az államok jogát a szabad hajózásra, légi közlekedésre és tevékenysége bárhol a világon, ahol azt a nemzetközi jog lehetővé teszi:

A repülőgép-hordozók megjelenését a térségben ezeknek a jogoknak a védelme iránti eltökéltség jeleként kell értékelni.

(MTI, CNN)

Rovatok