Index Vakbarát Hírportál

Pubokat zártak be Angliában, visszatérnek a korlátozások Melbourne-ben

2020. július 7., kedd 05:53

Melbourne-ben ismét kijárási korlátozásokat vezetnek be, mert megugrott az új napi fertőzöttek száma, Angliában pedig máris bezárt három pub néhány nappal az újranyitást követően, mert vendégeiknél igazolták a fertőzést. Iránban kötelező a szájmaszk. A legfontosabb hírek a koronavírusról.

Visszatérnek a kijárási korlátozások Melbourne-ben

A koronavírusos esetek folyamatos emelkedése miatt ismét korlátozó intézkedéseket vezetnek be Ausztrália második legnagyobb városában: Melbourne-ben ezért szerda éjféltől csak élelmiszervásárlás, munka, ápolás és sportolás céljából hagyhatják el az otthonaikat az ott élők – jelentette be Victoria állam kormányzója, Daniel Andrews kedden. Mitchell Shire régiót szintén lezárják. Noha az éttermek már itt is kinyithattak, a korlátozás idejére ismét be kell zárniuk.  Hétfőn 191 új napi fertőzöttet regisztráltak, ami a járvány kezdete óta a legmagasabb ugrás a számokban, írja a CNN

Amerika még az első hullámnál tart

Noha jelentős ugrásokról számolnak be az Egyesült Államokban, Kaliforniában hétfőn egyetlen nap alatt több mint nyolcezer új fertőzöttet diagnosztizáltak, dr. Anthony Fauci, az allergiával és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet igazgatója szerint ez még nem a második, hanem az első hullám Amerikában. A július negyedikei hétvégén nagy tömegek verődtek össze országszerte, ami növeli az esélyét a fertőzést további rapid terjedésének, írja a CNN. A baltimore-i john Hopkins Egyetem adatai alapján a múlt heti, fertőzöttekre vonatkozó adatok 32 államban emelkedést mutatnak az előző hetivel összevetve. 14 államban stagnálnak, és mindössze 4 államban mérséklődtek a számok.

Egy nap alatt nyolcezernél is több új fertőzött Kaliforniában

Kaliforniában hétfőn, egyetlen nap alatt több mint nyolcezer új fertőzöttet diagnosztizáltak – jelentette a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem friss adataira hivatkozva az amerikai közszolgálati rádió hétfőn este. A legfrissebb adatok szerint a 8516 új fertőzöttel együtt 273 418-ra emelkedett a koronavírusos kaliforniaiak száma, írja az MTI. Gavin Newsom, Kalifornia demokrata párti kormányzója sajtóértekezleten jelentette be, hogy az elmúlt két hétben 50 százalékkal nőtt a koronavírus miatt kórházban keletek aránya. 

 A járvány fellángolásában Los Angeles polgármestere szerint jelentős szerepet játszhattak a tüntetések. Hétfőn több mint ezer új fertőzést regisztráltak az északnyugati Washington államban is, ahol már csaknem 37 ezer a diagnosztizált fertőzöttek száma. 

A georgiai Atlanta polgármestere, Keisha Lance Bottoms bejelentette, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje. Bottoms tünetmentes.

Alig nyitottak ki, máris bezárt néhány pub Angliában

Több mint három hónappal azután, hogy elrendelték a korlátozó intézkedéseket Angliában, újra kinyithattak a pubok szombaton, ezek közül azonban háromnak máris be kellett zárnia, mert vendégeiknél koronavírus-fertőzést igazoltak. A Burnham-on-Sea-ben található The Lighthouse Kitchen and Carvery és a Nyugat-Yorkshire megyei The Fox and Hounds teszteli az alkalmazottait, írja a Sky News. Az alverstoke-i The Village Home pubban szintén volt egy koronavírusos eset, néhányan az ott dolgozók közül karanténba vonultak. Mindannyian jól vannak, szombaton pedig úgy tervezik, hogy újranyitnak. A korlátozások feloldása után a britek kirúgtak a hámból a hétvégén, több helyen utcabál alakult, és számos városban nem tartották be a biztonsági előírásokat. 

Iránban kötelezővé tették a maszkviselést

Az elmúlt hetekben tapasztalt, egyre emelkedő fertőzöttszám után úgy döntött szombaton Hasszán Rohani, Irán elnöke, hogy az országban kötelezővé teszi a maszkviselést a nyilvános helyeken. A döntés vasárnap lépett hatályba, írja az IRNA, a helyi hírügynökség. Rohani állítólag azt mondta az egyik járványügyi megbeszélésen, hogy a lakosság csak akkor veheti majd igénybe az állami vagy más szervezetek által biztosított szolgáltatásokat, ha betartják a védelmi intézkedéseket, mint amilyen a maszkviselés is. Az Iráni Egészségügyi Minisztérium közlése szerint hétfőn 2613 új fertőzöttet regisztráltak, és 160 halálesetről számoltak be. Ezzel az országban már összezsen 243 051-en fertőzödtek meg a vírussal, és 11 731-en haltak bele a betegségbe, közölte a CNN.

Új-Zéland korlátozza a foglalásokat a nemzetközi járatokon

Új-Zéland átmenetileg korlátozza a foglalásokat a nemzetközi légijáratokon a koronavírus-járvány miatt létrehozott karantén- és elkülönítő központok túlterheltségének elkerülése érdekében, írja az MTI. Megan Woods lakásügyi miniszter kedden közölte: az intézkedésekkel biztosítanák, hogy a hazatérő új-zélandiaknak megfelelő mennyiségű férőhely álljon rendelkezésre a karantén-, illetve elkülönítő központokban.

Új-Zéland március óta lezárta határait a külföldiek előtt, csak saját állampolgárait engedi be. Woods szerint a járvány miatt egyre több új-zélandi tér vissza hazájába, számuk az utóbbi időben jelentősen megnőtt.

„Elsődleges számunkra, hogy a vírust a határon megállítsuk, ezért mindenkinek karanténba kell vonulnia" – tette hozzá.

Gyászmisét tartottak Spanyolországban a koronavírus-járvány halálos áldozatainak emlékére

Nagyszabású gyászmisét tartottak hétfőn este Spanyolországban a madridi Almudena katedrálisban a koronavírus-járvány több mint 28 ezer halálos áldozatának emlékére, írja az MTI. Az istentiszteleten a spanyol királyi család mellett magas rangú politikusok, az elhunytak hozzátartozói és a Covid-19 betegeket ápoló spanyol egészségügyi dolgozók képviselői is részt vettek. A mintegy 400 meghívott mindegyike szájmaszkot viselt.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő lisszaboni látogatása miatt nem vett részt a megemlékezésen.  Spanyolország a járvány által legerősebben érintett országok közé tartozik, eddig 251 789 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 28 388-an elhunytak a kórban. Május közepe óta valamelyest javultak a járványügyi adatok. Több ezer orvos és ápoló fertőződött meg koronavírussal, illetve hunyt el.

Alábbi grafikonjainkból tájékozódhat arról, hogy hol, hogyan áll most a járvány alakulása.

Rovatok