Index Vakbarát Hírportál

Rekordszámú új fertőzöttet regisztráltak kedden az USA-ban, már 3 millióan kapták el a vírust

2020. július 8., szerda 20:19 | aznap frissítve

Egy nap alatt 60 ezer új fertőzöttet találtak az USA-ban, így ebből a szempontból a kedd volt az eddigi legrosszabb nap – írja a CNN.

Az USA első SARS-CoV-2-vel diagnosztizált betegét január 21-én regisztrálták.

  1. 99 nap múlva a betegek száma elérte az 1 milliót.
  2. 43 nap múlva már 2 milliósra ugrott a szám.
  3. 28 nap kellett, hogy elérjék a 3 milliót.

Január óta eddig 131 ezren haltak bele a Covid-19-be (ez olyan, mint ha Győr teljes lakossága tűnt volna el), és az új fertőzések száma 35 államban napról napra egyre gyorsabban növekszik. A megugró esetszámokról ebben a cikkben részletesen írtunk.

Dr. Anthony Fauci, az amerikai Országos Allergia- és Fertőzőbetegség-kutató Intézet igazgatója, az amerikai koronavírus elleni védekezés de facto irányítója szerint az államok az újranyitással hamis biztonságérzetbe ringatta az embereket, akik így már nem tartják be a biztonsági óvintézkedéseket.

Azonnal orvosi szakemberekre, tesztekre, ellátmányra lenne szükségünk. A kórházunk már így is nehéz helyzetben van, és azt mondják, hogy két héten belül elviselhetetlen lesz a krízis

– mondta kedden Kate Gallego, Phoenix polgármestere.

Kaliforniában és Texasban is rekordokat dönt a vírus. Kaliforniában hétfőről keddre 3,4 százalékkal nőtt az új esetek száma, Texasban pedig egy nap alatt 10 028 új beteget regisztráltak, eddig ez a legtöbb új beteg egy nap az államban. Összesen 210 ezer fertőzöttjük volt, amiből 2715-en haltak meg.

Valamilyen formában már 35 állam bevezette a kötelező maszkviselést. Fauci szerint a maszk és a távolságtartás a leghatékonyabb eszközök a járvány megfékezésére. Dr. Chris Murray, a Washingtoni Egyetem egészségügyi mérési és kiértékelési intézetének igazgatója szerint ha mindenki elkezdene maszkot hordani, akkor akár 45 ezerrel kevesebben halhatnak meg ősszel (majdnem egy hódmezővásárhelynyi ember).

Egy kedden nyilvánosságra hozott modell szerint november 1-ig összesen 208 ezer halottra számítanak (ez több mint Debrecen lakossága).

A várható halálozások száma nemcsak az új esetek, hanem az iskolák őszi újranyitása miatt is megugorhat. Ha minden amerikai maszkot hordana, ez a szám 163 ezerre esne vissza (majdnem Miskolc).

Rovatok