Index Vakbarát Hírportál

Még az áprilisi tetőzéskor sem volt annyi aktív fertőzött, mint most Romániában

2020. július 9., csütörtök 13:42

Romániában ismét megdőlt a napi esetszám rekordja csütörtökön: az utóbbi 24 óra alatt 614 új koronavírus-fertőzöttek azonosítottak.

Az országban először haladta meg a hatszázat a napi diagnosztizált fertőzések száma. Ráadásul Csütörtökön az ismert aktív koronavírus-fertőzöttek száma elérte a 7986-at, meghaladva a járvány áprilisi első tetőzésekor feljegyzett rekordot.

Az utóbbi napon 17 Covid-19-ben szenvedő beteg hunyt el, ezzel 1834-re emelkedett a járvány romániai áldozatainak száma. A betegség romániai megjelenése óta 30 789 embernél mutatták ki a fertőzést, közülük 20 969 meggyógyult, 240-et pedig intenzív osztályon kezelnek.

A járvány június elején kezdett ismét erőre kapni Romániában, miután - a rendkívüli állapot feloldása és a veszélyhelyzet kihirdetése nyomán - lépcsőzetesen lazítani kezdték a kijárási és gyülekezési korlátozásokat.

A hatóságok egyelőre nem vonták vissza az eddigi lazításokat, de elhalasztották a vendéglátóhelyek beltéri részeinek július elsejétől várt megnyitását. Klaus Iohannis államfő csütörtöki televíziós beszédében együttműködésre szólította fel a politikustársadalmat és a különböző pártok befolyása alatt álló állami intézményeket, a sajtót és a civil társadalmat is.

"A vírus valóságos, nincs politikai színe, nem lehet törvénnyel betiltani, és nem is tűnik el csak attól, ha tagadják létezését" - szögezte le az államfő, ismételten felhívást intézve a parlamenthez, hogy mielőbb fogadja el a lakosság egészségének hatékony védelméhez szükséges jogszabályi keretet.

Romániában ugyanis jelenleg senkit sem lehet karanténra vagy kórházi elkülönítésre kényszeríteni, mert egy alkotmánybírósági döntés miatt múlt pénteken hatályon kívül helyezték az erről szóló miniszteri rendeleteket. A joghézagot felszámolni hivatott, a jobbközép kisebbségi kormány által hétfőn elfogadott törvénytervezetet a baloldali parlamenti többség élesen bírálja, jelentősen módosítani akarja, ezért még nem szavazta meg.

Európában mindenhol nő a koronavírus-fertőzés száma, de miközben Nyugat-Európában leginkább egy-egy területre vezettek csak be időleges új korlátozásokat, több kelet-európai, balkáni országban aggasztóbb a helyzet, noha az esetszámok növekedéséhez több esetben a megnövelt tesztelés is hozzájárulhatott.

Bulgáriában bezárják az éjszakai szórakozóhelyeket

Bulgáriában ismét szigorítanak a koronavírus-járvány terjedése elleni intézkedéseken: bezárják az éjszakai szórakozóhelyeket, a beltéri diszkókat, nem engednek közönséget sporteseményekre, és 30 főben maximálják az összejövetelek létszámát – jelentette be csütörtökön sajtótájékoztatón az ország egészségügyi minisztere.

A szigorítás oka az, hogy vészesen emelkedni kezdett ismét a fertőzések száma, miután a balkáni országban pár hete feloldották a legtöbb, járványt fékező intézkedést. Csütörtökre egy nap alatt újabb 240 bizonyított fertőzést jegyeztek fel, ami rekord, és a – miniszter szavai szerint – a következő napokban is hasonló számra kell számítani. Előzőleg szintén rekordot jegyeztek fel: keddről szerdára 188 koronavírus-fertőzést regisztráltak.

Az előírások szerint a szabadtéri diszkók is csak fele kihasználtsággal működhetnek, és a vendégeknek tartaniuk kell egymástól a védőtávolságot. A 30 fős maximum mind beltéri, mind kültéri eseményekre vonatkozik, lakodalmaktól iskolai programokig egyaránt.

Bulgáriában az első koronavírusos eseteket március 8-án észlelték. Március 13-tól elrendelték a rendkívüli állapotot, amelynek hatálya május 14-ig tartott. Azóta rendkívüli járványhelyzet van érvényben, amelyet először június végéig, majd július végéig meghosszabbítottak.

Rovatok