Index Vakbarát Hírportál

A szerb belügyminiszter erőszakos hatalomátvételi kísérletnek nevezte a tiltakozásokat

2020. július 9., csütörtök 10:44 | aznap frissítve

A szerda esti tiltakozások során a mentőszolgálat jelentése szerint 19 rendőr és 17 tüntető sérült meg Belgrádban. Kedden békés tüntetésnek indult az újabb belgrádi kijárási korlátozás és Aleksandar Vučić elnök elleni megmozdulás, de estére egy nagyjából százfős csoport a parlamenthez vonult, ahol összecsaptak a rendőrökkel.

Tiltakozók szerdán is a kordonokkal védett parlament épületéhez vonultak. Egyesek palackokkal, kövekkel és égő szurkolói fáklyákkal dobálták meg a rendőröket, valamint kukákat borogattak és gyújtottak fel. A rendőrség könnygázgránátokkal igyekezett oszlatni a tömeget.

Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter erőszakos hatalomátvételi kísérletnek nevezte az utóbbi két éjszakán át tartó tiltakozásokat Szerbiában, azt állítva, hogy egyesek az emberek akarata ellenére, választások nélkül és a demokratikus eljárást megkerülve akarják átvenni a hatalmat.

Ellenzéki politikusok kedden és szerdán is igyekeztek a tömeg élére állni, ám a tiltakozók elzavarták őket, írja az MTI.

Ellenzéki politikusok a közösségi médiában is utcára szólították az embereket, hogy kifejezzék elégedetlenségüket Vučićcsal és a szerb kormánnyal szemben. Szerintük manipulálták a hivatalos járványügyi adatokat annak érdekében, hogy megtarthassák az áprilisban a járványhelyzet miatt június 21-re halasztott parlamenti választásokat, és az államfő még inkább kiterjeszthesse hatalmát. A több ellenzéki párt által is bojkottált szavazáson Vučić pártja elsöprő győzelmet aratott.

Az ellenzék szerint emellett az is hozzájárult a koronavírus-fertőzöttek számának drámai növekedéséhez, hogy a március közepén bevezetett szükségállapot és a kemény intézkedések után május elején egyik napról a másikra feloldottak minden korlátozást, engedélyezték a tömeges rendezvényeket, és a választások alkalmával sem voltak szigorúak az elővigyázatossági intézkedések.

A tiltakozók több lapnak is nyilatkoztak, mint mondták, nem kizárólag a tervezett intézkedések ellen tüntetnek, hanem Aleksandar Vučić „diktatórikus eszközei és önkényuralmi törekvései ellen” is. A New York Times azt írja, hogy a tüntetések azután is folytatódtak, hogy Vučić szerdán felfüggesztette döntését az újabb kijárási korlátozás bevezetéséről.

Tüntetők azt mondták a lap szerint, hogy sokkal inkább a kormány lépései miatt dühösek, amik miatt egyáltalán szükségessé válhatott a szigorítások újbóli bevezetése. „Amikor arra jó nekik, hogy megtartsák a választásokat, akkor nincs koronavírus. Megrendeztek futballmeccseket, teniszmeccseket, és emiatt most olyan helyzetben találjuk magunkat, amikor megtelnek a kórházak” – mondta egy nő a New York Times szerint.

A New York Times szerint olyan felvételek is előkerültek, amin rendőrök békés tüntetőket ütnek gumibotokkal. Jelena Vasiljević, a Belgrádi Egyetem oktatója, a balkáni tüntetések szakértője azt mondta, hogy Slobodan Milošević óta nem volt ilyen túlzott erőhasználat.

A bejelentések szerint csütörtökön Szerbia több városában ismét utcára vonulnak az elégedetlen emberek.

Vučić eredetileg kedd esti sajtótájékoztatóján jelentette be: péntektől ismét hétvégi kijárási tilalmat vezethetnek be Szerbiában a koronavírus-fertőzöttek számának jelentős növekedése miatt. A szerb elnök először csak Belgrád tekintetében nevezte kritikusnak a járványhelyzetet. Újságírói kérdésre válaszolva azonban egyértelműsítette, hogy az intézkedést szíve szerint az egész országra kiterjesztené, mert több helyen gócok alakultak ki.

Mint írtuk, a koronavírus-járvány súlyosbodása miatt már múlt pénteken rendkívüli helyzetet hirdettek Belgrádban. Szerbiából eddig 17 076 regisztrált fertőzöttet és 341 halálesetet jelentettek a koronavírus-járvány következtében. 3369 aktív fertőzött van, az elmúlt két hétben ugrásszerűen megnőtt a betegek száma. Szerdán 357 új igazolt esetet jelentettek.

Borítókép: Rendőrök és tüntetők csapnak össze a parlament épületénél Belgrádban 2020. július 8-án. Aleksandar Vucic szerb elnök bejelentette, hogy mégsem vezetik be a szerb fővárosban ismét a hétvégi kijárási tilalmat, amelyet a koronavírussal fertőzöttek számának emelkedése indokolna. MTI/AP/Darko Vojinovic

Rovatok