Index Vakbarát Hírportál

Romániában sok a fertőzött, Belgiumban kötelező lesz a maszk beltéren

2020. július 10., péntek 14:31

Belgiumban szombattól kötelező lesz maszkot viselni az üzletekben és olyan beltéri helyiségekben, mint a mozik, színházak és koncerttermek, konferenciatermek, múzeumok, könyvtárak és imahelyek. De a miniszterelnöki hivatal azt javasolja, más helyeken is erősen ajánlott maszkot hordani, írja az MTI.

Aki ezt a kötelezettséget megszegi, büntetőeljárást kaphat a nyakába.

Csak a tizenkét éven aluliaknak nem lesz kötelező maszkot hordaniuk, és azoknak, akiknek a maszk viselése egészségügyi okokból, orvos által is igazoltan nem ajánlott.

A maszkviselés általános bevezetése azért lett szükséges, mert egyre több szakértő szerint a koronavírus levegőben is terjedhet, így a 1,5 méteres fizikai távolságtartás már nem lenne elengedő a fertőzések elkerüléséhez.

Belgiumban a pénteki adatok szerint a héten naponta átlagosan 84-en fertőződtek meg, ami egy százalékos növekedést jelent az előző heti statisztikákhoz képest. Viszont 24 százalékkal többen haltak meg, mint az előző héten. 23 százalékkal viszont kevesebb ember került kórházba.

Romániában továbbra is sok az aktív fertőzött

Romániában továbbra is a járvány első, áprilisi tetőzését meghaladó ütemben terjed a koronavírus-járvány: a pénteki összesítés szerint

újabb 592 embernél mutatták ki a fertőzést az utóbbi 24 órában.

A pénteki érték csaknem másfélszerese a megbetegedések utóbbi két hétben regisztrált - napi 400 új eset körüli - átlagának, de az utolsó hét átlagát is 36 százalékkal meghaladja. Az elmúlt napban az eddigi legtöbbet, közel 15 ezer tesztet csináltak.

Pénteken újra megdőlt az ismert aktív esetek száma: meghaladta a 8400-at. Az utóbbi napon az átlagosnak számító 21-nél kevesebb, 13 koronavírus-fertőzött halt meg.

Romániában eddig 31 381 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, közülük 21 129-et meggyógyultak, 1847-en meghaltak, 236 beteget pedig súlyos állapotban, intenzív osztályon ápolnak.

A járvány leginkább Bukarestben és a fővárostól északra található Arges, Dambovita és Prahova megyében, illetve az erdélyi Brassó megyében terjed. Partiumban és Erdély többi részén - ahol az áprilisi első tetőzés idején sok megbetegedést regisztráltak - most valamivel jobb a helyzet: Maros és Kolozs megye kivételével többnyire tíz alatt marad a napi új fertőzések száma.

Ludovic Orban kormányfő az újabb hétvége előtt arra figyelmeztette a tengerparti és hegyvidéki üdülőhelyek üzemeltetőit, hogy bevonják az engedélyüket, ha nem gondoskodnak a távolságtartási szabályok betartásáról, és megismétlődnek a korábbi hétvégéken tapasztalt "tömegjelenetek".

Európában mindenhol nő  a koronavírus-fertőzés száma, de miközben Nyugat-Európában leginkább egy-egy területre vezettek csak be időleges új korlátozásokat, több kelet-európai, balkáni országban aggasztóbb a helyzet, noha az esetszámok növekedéséhez több esetben a megnövelt tesztelés is hozzájárulhatott.

Rovatok