Index Vakbarát Hírportál

Folytatódtak a tüntetések Belgrádban a kormány ellen

2020. július 12., vasárnap 15:31

Szombat este újabb tüntetés volt Belgrádban a parlament épületénél Aleksandar Vucic államfő tekintélyelvű politikája ellen, írja az MTI. 

Egy nappal előtte, péntek este erőszakosabb fordulatot vettek a belgrádi tüntetések, ekkor többen megsérültek, miután több százan megpróbáltak behatolni a parlament épületébe. A pénteki megmozdulás után közel 70 embert vettek őrizetbe.

Ehhez képest békésebb volt a szombati tüntetés, ahol kb. 500-1000 fő gyűlt össze a parlament épületével szemben az úton. Megjelentek a helyszínen olyanok is, akik a hét elején erőszakos cselekedeteket provokáltak, de őket a rendőrség igazoltatta, egy részüket pedig rabkocsiban elvitték. 

A szerbiai tiltakozások kedden törtek ki, amikor Vucic bejelentette, hogy a járvány miatt kijárási korlátozást vezetne be a fővárosra, illetve egész Szerbiára. A kormány végül a tiltakozás után nem vezette be a rendeletet, a csütörtöki tüntetést, pontosabban a 10 főnél nagyobb gyülekezéseket a fertőzésveszélyre hivatkozva viszont betiltották: láthatóan nem sok eredménnyel. A megmozdulások csak később csaptak át a rendszer elleni szélesebb körű tiltakozásba.

Rovatok