Index Vakbarát Hírportál

Vučić: Nincs szükség értelmetlen gyülekezésre

2020. július 13., hétfő 10:30

Szerbiában a kórházak kapacitásai szinte teljesen megteltek – jelentette ki Aleksandar Vučić szerb elnök az MTI szerint.

Vučić ugyanakkor arról is beszélt, hogy még 1137 szabad lélegeztetőgép van Szerbiában, ezért szerinte a legsúlyosabb eseteket mindenképpen el tudják látni az országban. A legfrissebb adatok alapján nem fest kifejezetten jól Szerbia aktuális helyzete:

A szerb elnök arról is beszélt vasárnap, hogy az ország le fogja győzni a koronavírust, és nincs szükség értelmetlen gyülekezésre:

Nekem az a fontos, hogy megkérjem az embereket, legyenek fegyelmezettek, és akkor le fogjuk győzni a koronavírust. Jó orvosaink, járványügyi szakembereink vannak. Megértem, ha valaki szeretne megbuktatni, hiszen ez politika. Azt viszont nem tudom elfogadni, amikor valaki a társadalom legértékesebb részét szeretné tönkretenni, ez pedig nem más, mint az orvosaink

– idézi Vučić nyilatkozatát a Szabad Magyar Szó. Szerbia elnöke annak is ismét hangot adott, hogy szíve szerint kijárási tilalmat vezetne be az országban, és nem ért egyet az orvosokkal, akik szerint erre egyelőre nincs szükség.

Ahogy arról az Index korábban beszámolt, Szerbiában kedden tiltakozások törtek ki, amikor Vučić bejelentette, hogy a járvány miatt kijárási korlátozást vezetne be a fővárosra, illetve egész Szerbiára. A kormány végül a tiltakozás után nem vezette be a rendeletet, a csütörtöki tüntetést, pontosabban a 10 főnél nagyobb gyülekezéseket viszont betiltották a fertőzésveszélyre hivatkozva – láthatóan nem sok eredménnyel. A megmozdulások később átcsaptak a rendszer elleni szélesebb körű tiltakozásba.

A szerb elnök vasárnap a koszovói kormányfővel, Avdullah Hotival is tárgyalt, a tárgyalás Miroslav Lajcák uniós követ szerint sikeres volt. „A két fél egyetért a rendezési folyamat főbb pontjaiban, és abban is megegyeztek, hogy a soron következő, immáron személyes találkozójuk július 16-án Brüsszelben lesz” – közölte Miroslav Lajcák vasárnap délután az Euronews szerint

Az 1999-es szerb katonai beavatkozás után nemzetközi ellenőrzés alá került, függetlenségét 2008-ban kikiáltó Koszovó önállóságát Szerbia a mai napig nem ismeri el, Magyarország és az EU legtöbb tagja (Ciprust, Görögországot, Romániát, Spanyolországot és Szlovákiát leszámítva) azonban igen. 

Koszovóban hétfőre 4715-ről 4931-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Egy halálos áldozata volt a fertőzésnek az utóbbi 24 órában, ezzel pedig 102-re nőtt a halottak száma. A koszovói iszlám közösség a járványhelyzet miatt felfüggesztett minden tömeges vallási tevékenységet, és arra kérte a híveket, tartsák be a szükséges távolságot egymástól az egyéni imák ideje alatt is.

Rovatok