Index Vakbarát Hírportál

Trump fontos pozíciót bízna magyar származású extanácsadójára

2020. július 15., szerda 10:14

Donald Trump azt tervezi, hogy Gorka Sebestyént, a Londonban született, magyar származású korábbi tanácsadóját fogja kinevezni a Nemzetbiztonsági Oktatási Tanács tagjává – írja a CNN.

A Nemzetbiztonsági Oktatási Tanács egy 14 fős testület, ami egy olyan kormányzati programot (NSEP) felügyel, amely egyetemistáknak ad ösztöndíjakat, valamint egyetemeknek és főiskoláknak nyújt támogatást ahhoz, hogy stratégiailag fontos nyelveket és regionális ismereteket oktassanak. Küldetésnyilatkozata szerint az NSEP célja, hogy növelje azoknak a számát, akik később fontos nemzetbiztonsági pozíciókra jelentkezhetnek az USA kormányánál.

A bizottság hat tagját maga az elnök jelöli ki.

Gorka 2017-ben egy héttel azután távozott a Fehér Házban betöltött tanácsadói pozíciójából, hogy patrónusa, Trump főstratégája, a korábban a Breitbart nevű alt-right portált irányító Steve Bannon lemondott. Távozásakor azt közölték,  hogy Gorka Sebestyén nem mondott le, de megerősítették, hogy többé nem dolgozik a Fehér Házban, a magyar származású tanácsadó viszont ragaszkodott hozzá, hogy nem rúgták ki.

Amíg még közel volt a tűzhöz, és nem küldték el a Fehér Házból, Gorka találkozott a magyar külgazdasági és külügyminiszterrel, Szijjártó Péterrel is. 2018-ban aztán kiderült, hogy Trump magyar származású extanácsadóját a magyar rendőrség 2016 óta körözte. A külügy állítása szerint Szijjártó nem tudott a találkozójukkor is érvényben lévő elfogatóparancsról. A Külgazdasági és Külügyminisztérium ezt azzal magyarázta, hogy „magas rangú fehér házi munkatársak esetében a Police.hu átnézése nem tartozik a felkészüléshez”.

Később az is kiderült, hogy a körözést lőfegyverrel való visszaélés gyanúja miatt adták ki. Gorkáról köztudomású, hogy szereti a fegyvereket, egy szaklapnak azt nyilatkozta, hogy soha nem megy el otthonról egy kisebb fegyverarzenál nélkül.

Néhány nappal azután, hogy a körözés ténye nyilvánosságra került, már le is vették a magyar rendőrség körözési adatbázisából Gorka Sebestyén nevét. Az ORFK akkori tájékoztatása szerint a rendőrség azért szüntette meg Gorka körözését, mert attól „a továbbiakban nem várható eredmény”.

Rovatok