Index Vakbarát Hírportál

Gorka Sebestyén távozik a Fehér Házból, de előtte még beolvasott Trump embereinek

2017. augusztus 26., szombat 03:32

Donald Trump magyar származású tanácsadója, Gorka Sebestyén távozik a Fehér Házból, írja a BuzzFeed és a CNN. A helyi idő szerint péntek esti hír megjelenése után fél órával Gorka a Twitteren lecserélte a profiképét. Az új fotóján már Trump nélkül, egyedül látható, öltöny helyett kockás ingben mosolyog.

#NewProfilePic pic.twitter.com/pd5lPeEWIx

— Sebastian Gorka DrG (@SebGorka) August 26, 2017

A lelépés időztésének bejelentése egyébként az elmúlt hetek fehérházi kirúgásainak és felmondásainak mintáját követi, azaz a negatív sajtóvisszhang minimalizálása érdekében pénteken került rá sor. Ezúttal ráadásul fél Amerika a Harvey hurrikánnal, valamint a Joe Arpaio arizonai seriffnek adott elnöki kegyelemmel volt elfoglalva, Gorkából már csak ezért sem lett vezető hír.

Ment Bannon, megy Gorka

Az első hírek szerint Gorka formálisan saját maga nyújtotta be a lemondását, valójában azonban távozni kényszerült, miután a Fehér Házban dúló belharcok során a vesztes oldalra került. Patrónusa, a korábban a Breitbart nevű alt-right portált irányító Steve Bannon mindössze egy hete mondott le, és már akkor felröppentek a hírek, hogy Gorka pozíciója is inog.

A lemondás körülményei olyannyira nem tisztázottak, hogy több lap egy olyan nyilatkozatot idéz valakitől a Fehér Házból, miszerint “Gorka Sebestyén nem mondott le, de megerősíthetem, hogy már nem dolgozik a Fehér Házban”. Vagyis kirúgták.

Gorka erre azt reagálta, hogy igenis ő mondott le, és kiábrándító, hogy ezt valaki félre akarja magyarázni.

A Gorka távozásáról elsőként beszámoló konzervatív The Federalist nevű híroldal a távozó tanácsadó Donald Trumpnak írt, elég nyíltan fogalmazó leveléből is idéz, ezek szerint Gorka a következőket üzente az elnöknek:

Az elmúlt időszak eseményei alapján világossá vált számomra, hogy - legalábbis jelenleg - a Fehér Házban azok az erők válnak egyre befolyásosabbá, melyek nem támogatják a ‘Tegyük Amerikát újra naggyá!’ kampányígéretét.

Ennek következtében a legjobb és leghatékonyabb útja annak, hogy támogassam önt, Elnök úr, az Emberek Házán kívül van. Sajnálatos módon az ön személyén kívül mindazokat, akik a leginkább megtestesítették és képviselték a ’Tegyük Amerikát újra naggyá!’ politikáját, az elmúlt hónapokban belülről blokkolták, szisztematikusan eltávolították, vagy keresztbe tettek nekik."

Kiakadt az Afganisztán-politikán is

Gorka a levél szerint kifejezetten fájlalja Trumpnak az afganisztáni csapaterősítésről szóló beszédét, mégpedig a következők miatt: “Az a tény, hogy akik megírták és jóváhagyták a beszédet, eltávolították belőle a ‘radikális iszlám’ és a ‘radikális iszlám terrorizmus’ összes említését, azt bizonyítja, hogy

az ön elnöki kampányának egyik központi eleme odaveszett.

Gorka Sebestyén ugyanis az egyik fő propagálója volt annak a nézetnek, hogy az előző Obama-adminisztráció a politikai korrektség miatt puhány és megalkuvó volt, amiért nem mondta ki, hogy a terrorizmus az iszlám hittel függ össze, és emiatt nem alkalmazta a "radikális iszlám terrorizmus" megnevezést.

Bírálói szerint azonban Gorka egyszerűen iszlamofób és rasszista nézeteket képvisel, amikor az iszlám vallásból akarja mindenképp levezetni a terrort.

Gorka a lemondását bejelentő levelében azt is felhánytorgatja, hogy Trumpnak az afganisztáni csapaterősítésről szóló beszéde nem tért ki arra, mik azok a stratégiai feltételei a győzelemnek, amiért az Egyesült Államok harcol, röviden, hogy mégis mi értelme jelen formájában a háborúnak. Gorka szerint ugyanis az elmúlt tizenhat év katasztrofális politikai döntéseinek következtében amerikaiak ezrei haltak meg és dollártrilliárdok mentek el a háborúra úgy, hogy a győzelem nem került közelebb, és a világ sem lett biztonságosabb.

A távozó tanácsadó ezzel természetesen azoknak a tábornokoknak, főként H.R. McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadónak és John Kelly újdonsült kabinetfőnöknek szúrt oda, akik meggyőzték Trumpot arról, hogy korábbi kampányígéreteivel szemben nem szabad kivonulni az országból.

Gorka kritikája egyébként annyiban mindenképp jogos, hogy Trump a döntés alaposabb magyarázatával tényleg adós maradt.

Tömegmészárlás a Fehér Házban

De Gorka nem csak elvi és stratégiai okokból kárhoztatta - nevek említése nélkül - McMastert és Kellyt, hanem mert ők a Fehér Házon belül zajló hatalmi meccs túloldalán álltak, és ők voltak azok, akik Steve Bannont, majd magát Gorkát is kiszorították. A Washington Postnak nyilatkozó névtelen források szerint John Kelly  áll a történtek mögött, aki a káosz felszámolása és a belháború lezárása érdekében már nagyon meg akart szabadulni Gorkától is.

Utóbbi azért is érdekes, mert korábban Kelly volt az, aki még belbiztonsági miniszterként állományba vette a tárcájához Gorka Sebestyén amerikai feleségét.

Gorka távozása nem az első, és valószínűleg nem is az utolsó állomása az elnök személye körüli belharcoknak. Már Donald Trump januári hivatalba lépésekor nyilvánvaló volt, hogy radikálisan ellentétes nézeteket képviselő erőcsoportok alakultak ki a Fehér Házban. Az egyik Reince Priebus kabinetfőnök körül csoportosult, aki a Republikánus Nemzeti Bizottság, vagyis gyakorlatilag a republikánus párt operatív vezetőjeként nagyban hozzájárult Trump választási győzelméhez, és pragmatikus, mérsékelt jobboldali nézeteket képviselt.

Priebus nem sokkal egyik bizalmi embere, a Fehér Ház szóvivői posztját ellátó Sean Spicer lemondása után került lapátra. Ekkor úgy tűnt, Steve Bannon áll nyerésre.

A másik erőcsoport főalakja ugyanis a Breibart-féle alt-rightnak becézett nacionalista, szélsőjobboldali kör ideológusa volt, aki Trump stratégiai főtanácsadójaként szolgált. Bannon ezek mellett a külpolitikában motorja volt az izolacionista, háborúellenes, és végső soron oroszpárti vonalnak, kimondott céljának tekintette az amerikai külügyi gépezet és diplomácia szétverését, miközben gazdaságpolitikában a “globalizmus” és “neoliberalizmus" helyett protekcionista irányba akarta eltolni az Egyesült Államokat.

A Priebus utódjának kinevezett, szintén mainstream republikánus nézeteket valló extábornok, John Kelly azonban katonás fegyelmet akart vinni a rendszerbe, és mindenképpen meg kellett szabadulnia Bannontól. Ehhez pedig szövetségesre talált Trump vejében, a Bannonék által globalistának, liberálisnak, sőt olykor Soros-bérencnek aposztrofált Jared Kushnerben, Ivanka Trump férjében, aki talán a Fehér Ház legbefolyásosabb figurája.

Steve Bannon végül elvesztette a nagy meccset és egy héttel ezelőtt kénytelen volt bejelentenie távozását. A korábban a Breitbartnál neki dolgozó Gorka Sebestyénhez hasonlóan ő is arra célozgatott, hogy Trump politikája már régen nem az, ami volt, és hogy fő célja innentől a belső ellenségek elleni küzdelem lesz a politikában, a médiában és a nagytőkések között.

Hogy eloszlassam az esetleges félreértéseket: otthagyom a Fehér Házat és háborúba indulok. Háborúba Trumpért, az ő ellenségei ellen - akik ott vannak a Kongresszusban, a médiában és az amerikai tőkések között.

- nyilatkozta akkor Bannon. Azóta vissza is tért a Breitbarthoz, ahol a korábbi hetekhez hasonlóan McMaster, Kelly és Kushner elleni lejáratókampányok és karaktergyilkos cikkek várhatóak.

Nem segítette Orbánékat Trumphoz eljutni

A Trump-adminisztráció hivatalba lépésekor a fideszes média egy része rögtön elkezdte sztárolni Gorkát, noha tudni lehetett, a korábban magát a magyar politikában is kipróbáló Gorka még a kétezres évek közepén szakított Orbánnal és a Fidesszel. Egy tavalyi interjújából pedig az is kiderült, az eltelt évtizedben sem vált a magyar kormányfő rajongójává. Gorka ugyanis a következőket nyilatkozta: „Értem, hogy az Orbán-kormány próbál a két tengely, a NATO és a moszkvai érdekek között lavírozni, de ezek értékrendje ellenkezik egymással, így

előbb-utóbb dönteni kell, hogy Nyugat-párti és nyugat-európai értékrendet követ Budapest, vagy nem. És ezt nem lehet az örökkévalóságig halogatni.

Később Gorka egy másik interjújából az is kiderült, a Fehér Ház tanácsadója a magyar kormányból kiszorított, EU-biztosként Budapest politikájával több alkalommal is nyíltan kritikus Navracsics Tiborral ápol baráti viszonyt. Hogy a szimpátia Budapesttel nincs meg, az közvetve akkor is kiderült, amikor kinevezése után pár hónappal Gorkát az amerikai sajtó antiszemitizmussal vádolta, és a hazai politikai élet figurái közül egyedül a már említett Navracsics kelt a védelmére egy amerikai lapban.

Az Index akkor több kérdést is feltett a magyar külügynek, hogy kommentálják Gorka ügyét, a minisztérium azonban nem akart állást foglalni és azt írta, „mivel Gorka Sebestyén nem áll a Magyar Kormány alkalmazásában ezért semmilyen intézkedés nincs tervben".

Egy, az amerikai-magyar kapcsolatok alakításával foglalkozó forrásunk hibának és elszalasztott lehetőségnek nevezte, hogy Budapest nem akart gesztust tenni Gorkának. Egy külügyes forrásunk ugyanakkor azt állította,

Gorka Sebestyén Washingtonban, Szijjártó Péterrel való találkozóján egyértelműen kijelentette, hogy nem kíván belefolyni és foglalkozni az amerikai-magyar kapcsolatokkal.

Némileg finomabban ugyanerről beszélt Gorka a Heti Válasznak is: azt mondta, nem nagyon követi a magyarországi eseményeket, a lex CEU-t nem akarta kommentálni, és úgy fogalmazott, majd akkor foglalkozik magyar ügyekkel, ha erre Trump és a Fehér Ház felkéri. De burkolt kritikát is megfogalmazott azzal, hogy a magyar-amerikai viszony alakulása szerinte „a budapesti kormányon és a miniszterelnökön múlik", a Trump-féle vezetés pedig mindenkit támogat, „aki osztozik alapértékeinkben és hajlandó megvédeni a szabadság és valódi demokrácia alapelveit".

A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy Gorka szerepéről az amerikai sajtóban olyan cikkek jelentek meg, melyek finoman szólva megkérdőjelezték a befolyását. A Buzzfeed egyik forrása például azt állította, mivel Gorkának nincs meg a szükséges nemzetbiztonsági átvilágítása, ezért nem vehet részt a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának rendes mítingjein és nem tekinthet bele például hírszerzési dokumentumokba. Ehelyett Gorka "a Fehér Ház büféjében ül és issza a kávét Fox News-os élő bejelentkezések között."

Rovatok