Index Vakbarát Hírportál

5 nap hajtóvadászat után elfogták a Fekete-erdő Rambóját

2020. július 17., péntek 19:22

Vasárnap óta folytatott hajtóvadászatot a német rendőrség egy, a bulvársajtó által csak "Fekete-erdei Rambónak" nevezett férfi ellen, miután elvette négy rendőr fegyverét, majd bemenekült az erdőbe. A BBC azt írja, pénteken elfogta és letartóztatta végül a rendőrség.

Yves Etienne Rauscht hat napig keresték, több száz rendőrt, hőkamerával is felszerelt helikoptereket és nyomkövető kutyákat is bevetettek. A művelet irányítói éppen stratégiát váltottak volna, amikor sikerült kézre keríteni. Már várta a rendőröket, a földön ült, előtte a zsákmányolt négy szolgálati fegyverrel, az ölében íjjal. Volt nála egy ötödik lőfegyver is. Elfogása közben könnyebben megsebesült, és könnyebb sebesülést szenvedett egy rendőr is.

A 31 éves Yves Etienne Rausch életéről, és az utóbbi napok ámokfutásáról ebben a cikkünkben írtunk bővebben. Például azt, hogy a férfi nem be-, hanem visszamenekült abba a bizonyos erdőbe, hiszen az utóbbi időben az erdőben élt, és úgy ismeri a nehéz hegyi terepet, mint a tenyerét.

Vasárnap több száz rendőrt mozgósítottak, illetve helikopterekkel és nyomkövető kutyákkal pásztázták a környéket, a helyieket pedig arra kérték, lehetőleg maradjanak otthon, amíg nem fogják el a férfit, illetve ne vegyenek fel stopposokat és kerüljék az erdőt. Az első információk szerint vasárnap egy terepszínű ruhát viselő, íjjal felfegyverzett férfiról kaptak bejelentést a Baden-Württemberg tartományi Oppenau közelében, egy erdei faház környékén. A beszámolók szerint

AZ ELŐSZÖR EGYÜTTMŰKÖDNI LÁTSZÓ FÉRFI HIRTELEN FEGYVERT RÁNTOTT, ÉS FELSZÓLÍTOTTA A RENDŐRÖKET, HOGY DOBJÁK A FÖLDRE A SZOLGÁLATI FEGYVERÜKET, ÉS LÉPJENEK HÁTRÉBB. A SZOLGÁLATI FEGYVEREKET ÖSSZEGYŰJTÖTTE, ÉS ELTŰNT A FRANCIA HATÁR KÖZELÉBEN TALÁLHATÓ ERDŐS RÉSZEN.

A keresés első 24 órája nem járt sikerrel, majd drónreptetési tilalmat is bevezettek a környéken, illetve beszállt a műveletbe a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat is. Végül pénteken fogták el a rendőrök, és a BBC beszámolója szerint letartóztatásakor négy lőfegyvert találtak nála.

Különc alak, többször büntették

A 31 éves Yves Etienne Rausch német állampolgár. A településen sokan ismerik. Furcsa, különc embernek tartják, akit gyakran láttak az erdő közelében kezében íjjal vagy más fegyverekkel, amelyekre amúgy semmilyen engedélye nem volt. Voltak, akik tartottak tőle, mások békés, ártalmatlan embernek ismerték. A hatóságok a fegyverek iránt erősen vonzódó és a vadonban magát jól kiismerő, tapasztalt természetjáróként jellemezték a bejelentett lakóhellyel nem rendelkező férfit. 

Rausch korábban többször is összetűzésbe került a törvénnyel. Fiatalkorúként lopásért, és a fegyvertartás szabályainak megsértéséért büntették. 2010-ben, húszéves korában, 3 év 9 hónap börtönt kapott súlyos testi sértésért, miután egy barátnőjét egy vita közben számszeríjjal megsebesítette, akihez aztán ő maga hívott mentőt, és a mentők megérkezéséig ellátta a sérültet. 2019-ben 9 hónapot kapott lőfegyverrel és robbanószerrel való visszaélésért. A munkanélküli asztalos eddig három évet és hat hónapot töltött börtönben. Az ügyészség korábban arról írt, nincs arra utaló adat, hogy a férfi szélsőséges politikai csoporthoz tartozna.

Rovatok