Index Vakbarát Hírportál

Megint hadgyakorlatot tartanak az amerikaiak a Dél-kínai-tengeren

2020. július 17., péntek 12:19

Ismét gyakorlatozik az amerikai hadsereg a Dél-kínai-tengeren, ebben a hónapban már másodszor. A csendes-óceáni flottaparancsnokság arról tájékoztatott pénteken, hogy a hadgyakorlaton részt vesz a Nimitz és a Ronald Reagan repülőgéphordozó, fedélzetükön mintegy 120 harci géppel. Több cirkálót és rombolót is bevetnek. Mintegy 12 ezer haditengerész és tengerészgyalogos vesz részt a hadkészültség javítását célzó hadgyakorlaton.

Ebben a hónapban ez már a második amerikai hadgyakorlat a Dél-kínai-tengeren. Az előzőt július 4-én és 5-én tartották ugyanabban a térségben, ahol éppen a kínai hadiflotta is gyakorlatozott. Akkor is részt vett mindkét repülőgéphordozó, kíséretében egy B-52-es hadászati bombázóval. A Pentagon akkor közölte, hogy a manőverek megrendezésével érvényesíteni akarja az államok jogát a szabad hajózásra, légi közlekedésre és tevékenysége bárhol a világon, ahol azt a nemzetközi jog ezt lehetővé teszi.

Az amerikai haditengerészet korábban is tartott ilyen hadgyakorlatokat a régióban, a mostani azonban egy olyan időszakban zajlik, amikor feszültséggel terhelt az Egyesült Államok és Kína viszonya.

Washington és Peking között komoly kereskedelmi viták vannak, az előbbi bírálja Kínát a koronavírus-járvány kezelése miatt, és szemére veti, hogy előnyt próbál kovácsolni a járványból a Dél-kínai-tengeren és másutt területi igényei érvényesítéséhez.

Kína a természeti kincsekben gazdag Dél-kínai-tenger kilenctizednyi részét követeli magának, amelyen keresztül hárommilliárd dollár értékű kereskedelem bonyolódott le tavaly. Peking úgy próbálja erősíteni szuverenitását a tenger felett, hogy mesterséges szigeteket hoz létre, rajtuk pedig katonai támaszpontokat.

Brunei, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Tajvan és Vietnám ugyancsak magának követel egyes területeket a térségben.

Rovatok