Index Vakbarát Hírportál

Hongkong Peking kedvéért kiutálta a tajvani képviseletet

2020. július 17., péntek 11:15

Állomáshelyének elhagyására kényszerült Tajvan hongkongi diplomáciai képviselője, a szárazföldi Kínával kapcsolatos ügyekért felelős tajpeji tanács tájékoztatás szerint „felesleges politikai akadályok” miatt – írta az MTI.

Tajvani sajtójelentések szerint Kao Ming-cun csütörtökön tért haza Hongkongból, miután az ottani hatóságok egy olyan nyilatkozat aláírását követelték tőle, amely támogatja Kína Tajvanra vonatkozó követeléseit.

Kao Ming-cunt, a Tajpeji Gazdasági és Kulturális Iroda (TECO) ügyvezető igazgatóját a hongkongi vezetés kérte a dokumentum aláírására a tajvani Up Media tudósítása szerint. Miután a képviselő a hírek szerint visszautasította a nyilatkozat aláírását, amely a tartózkodási engedélye meghosszabbításának feltétele lett volna, Kao visszatért Tajvanra.

Hongkong 2018 óta halogatja, hogy vízumot adjon a Tajpej által kijelölt legmagasabb rangú tajvani képviselőnek, ami példa nélküli a 2011 óta működő TECO történetében.

A TECO a Peking és Tajpej közötti enyhülés idején nyílt meg, és egyike azoknak a de facto nagykövetségeknek, amelyeket Tajvan olyan területeken tart fenn, ahol pekingi nyomásra nem ismerik el függetlenségét.

A tajvani kormányzat hevesen ellenezte a Kína által a közelmúltban Hongkongra szabottan elfogadott nemzetbiztonsági törvényt, amely bírálói szerint aláássa az "egy ország, két rendszer elvét" az egykori brit gyarmaton. A keretrendszert Hongkong Pekinghez való 1997-es visszatérésekor fogadták el, hogy Hongkong továbbra is széles körű autonómiát élvezhessen.

Peking lényegében ezzel véget vet a városállam széleskörű autonómiájának, ami miatt tüntetéssorozat indult Hongkongban, ám láthatóan ezzel nem tudják gátját szabni annak, hogy megszűnjön a népi Kínától való viszonylagos függetlenség, amit Peking 50 évre garantált, amikor a terület 1997-ben Nagy-Britanniától visszaszállt Kínára.

Európa viszonylag szó nélkül hagyta a kínai lépéseket – és a Peking nyomására Hongkongban elfogadott nemzetbiztonsági törvényt, amely szabad utat enged a kínai hatóságoknak az autonóm területen –, az Egyesült Államok tiltakozott, ám ez sincs érdemben hatással a felgyorsult folyamatra.

Rovatok