Index Vakbarát Hírportál

Irán Franciaországba küldte elemzésre a tévedésből lelőtt ukrán utasszállító feketedobozait

2020. július 18., szombat 14:02 | aznap frissítve

Irán Franciaországba küldte elemzésre a januárban tévedésből lelőtt ukrán utasszállító feketedobozait, írja az MTI a félhivatalos ILNA helyi hírügynökség alapján.

Az ukrán nemzetközi légitársaság Teheránból Kijevbe tartó Boeing 737-ese január 8-án, nem sokkal a felszállás után zuhant le az iráni főváros közelében. A repülőn 176 ember volt, senki sem élte túl a tragédiát.

Teherán kezdetben azt állította, hogy műszaki okok vezettek a katasztrófához. Az iráni hatóságok ezután annyit elismertek, hogy az iráni Forradalmi Gárda légvédelme lőtte le a gépet, de kezdetben azt állították: a szerencsétlenség akkor történhetett, amikor válaszcsapást mértek az iraki amerikai katonai bázisokra, miután az Egyesült Államok azt megelőzően dróntámadásban megölte Kászem Szulejmánit, az iráni Forradalmi Gárda tábornokát. Ezután ismerték el az iráni fegyveres erők, hogy tévedésből lőtték le a gépet.  

Az ILNA idézte Mohszen Baharvandot, az iráni külügyminiszter tanácsadóját, aki azt mondta: az ukrán utasszállító feketedobozait pénteken az iráni polgári repülés és igazságügyi tisztségviselők kíséretében Párizsba szállították. A berendezések adatait Párizsban hétfőn fogják kiolvasni.

Irán intenzív tárgyalásokban áll Ukrajnával, Kanadával és más országokkal, amelyek utasai a lelőtt gépen tartózkodtak, és az alapos vizsgálatok után kártérítést követelnek a történtekért. 

Rovatok